Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Δερματικές βλάβες
Οι συχνότερες δερματικές βλάβες που βλέπουμε στην Παιδιατρική Πλαστική Χειρουργική είναι οι συγγενείς (εκ γενετής) μελαγχρωματικοί σπίλοι και οι δερματικές αγγειακές βλάβες. Άλλες παθήσεις δέρματος / μαλακών ιστών σε παιδιά είναι δερμοειδείς κύστεις, καλοήθη ογκίδια, αμαρτώματα, νευροϊνωμάτωση κ.τ.λ.
Συγγενείς μελαγχρωματικοί σπίλοι
Οι συγγενείς (εκ γενετής) μελαγχρωματικοί σπίλοι δημιουργούνται λόγω ανώμαλης συγκέντρωσης μελανοκυττάρων σε κάποιο σημείο του δέρματος, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου πριν τη γέννηση. Διαφέρουν από τους κοινούς σπίλους (ελιές) όχι μόνο ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς την παθολογία τους.

Αναλόγως του μεγέθους τους, οι συγγενείς σπίλοι χαρακτηρίζονται ως μικροί, μεσαίοι, ευμεγέθεις και γιγαντιαίοι, στους οποίους μεγάλη έκταση της επιφάνειας του σώματος καλύπτεται από το μελαγχρωματικό σπίλο. Ουσιώδους σημασίας είναι το γεγονός ότι οι σπίλοι αυτοί έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται αφαίρεσή τους σε μικρή ηλικία.

Η χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση γίνεται νωρίς στην παιδική ηλικία, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος κακοήθειας, να αντιμετωπιστεί η δυσμορφία και να αποφευχθεί ο στιγματισμός του παιδιού στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Η μέθοδος Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής, που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση του σπίλου, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ανατομικής περιοχής.

Αγγειακές δερματικές βλάβες
Οι αγγειακές δερματικές βλάβες είναι συχνές σε παιδιά και είτε είναι ήδη παρούσες στη γέννηση είτε εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ή και αργότερα.

Παραδείγματα δερματικών αγγειακών βλαβών αποτελούν τα ακόλουθα:
•    Αιμαγγείωμα
•    Τριχοειδική αγγειακή δυσπλασία – Port Wine Stain
•    Λεμφική δυσπλασία – Λεμφαγγείωμα
•    Αρτηριακή, φλεβική, μεικτή αγγειακή δυσπλασία
Οι αγγειακές αυτές βλάβες μπορεί να είναι μεμονωμένες ή να προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, συστηματικές διαταραχές ή να σχετίζονται με κάποιο σύνδρομο.

Κάθε μία από τις προαναφερθείσες δερματικές αγγειακές βλάβες αποτελεί ξεχωριστή παθολογική οντότητα και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν συντηρητική αγωγή, Laser, χειρουργική αφαίρεση και πλαστική χειρουργική αποκατάσταση, ενέσιμη σκληροθεραπεία, συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

Γεωργαντοπούλου Ανθή
Πλαστικός Χειρουργός
www.ag-plasticsurgery.gr

ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ

Νεοπλασίες δέρματος & μαλακών ιστών
Οι νεοπλασίες δέρματος (καρκίνος δέρματος) αποτελούν την πιο συχνή μορφή καρκίνου στον άνθρωπο, ενώ η συχνότητά τους αυξάνεται κάθε χρόνο.

Κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου δέρματος είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB), ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
•    ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος, που κοκκινίζει ή καίγεται εύκολα στον ήλιο ενώ μαυρίζει δύσκολα
•    ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία
•    προηγούμενο ατομικό ιστορικό καρκίνου δέρματος
•    μεγάλος αριθμός δυσπλαστικών σπίλων
ορισμένες σπάνιες παθήσεις δέρματος, γενετικά προκαθορισμένες ή μη
Όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, βασικής σημασίας για την ίαση είναι η έγκαιρη διάγνωση. Συχνή αυτοεξέταση δέρματος και ιατρική εξέταση ύποπτων αλλαγών στο δέρμα είναι απαραίτητα για την έγκαιρη διάγνωση και επιτυχή αντιμετώπιση.

Η πρόληψη στηρίζεται στη σωστή τήρηση κανόνων αντηλιακής προστασίας:
•    Περιορισμό έκθεσης στον ήλιο, ιδίως των παιδιών
•    Αποφυγή ηλιοθεραπείας τις μεσημβρινές ώρες (11.00 π.μ.- 16.00 μ.μ.)
•    Χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού
•    Συχνή εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25) και ευρύ φάσμα προστασίας (UVA και UVB)
•    Αποφυγή συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (Solarium)


Γεωργαντοπούλου Ανθή
Πλαστικός Χειρουργός


ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Παιδιατρική πλαστική χειρουργική
Η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική σε παιδιά αφορά σε αποκατάσταση τόσο της μορφής όσο και της λειτουργίας, αντιμετωπίζοντας προβλήματα μαλακών ιστών σε όλα τα μέρη του σώματος.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί
•    να εμφανίζονται εκ γενετής π.χ. συγγενείς ανωμαλίες προσώπου, άκρας χειρός
•    να είναι αποτέλεσμα τραύματος π.χ. θλαστικό τραύμα, ακρωτηριασμός δακτύλου, έγκαυμα κ.α.
•    να οφείλεται σε ασθένεια π.χ. όγκοι μαλακών ιστών, νέκρωση δέρματος λόγω σηψαιμίας κ.α.
Βασικές αρχές της Πλαστικής Χειρουργικής σε παιδιά είναι:
•    Ο καθορισμός της ηλικίας, στην οποία πρέπει να εκτελείται η κάθε επέμβαση, ώστε να διασφαλιστούν η σωστή λειτουργία, η σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη και η κοινωνική ένταξη του παιδιού.
•    Η εξατομίκευση της θεραπείας με επιλογή της σωστής χειρουργικής τεχνικής για κάθε περίπτωση.
•    Η χειρουργική αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος σε περιβάλλον ασφαλές και φιλικό για το παιδί.
Η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας (προ- και μετεγχειρητικής), συμπεριλαμβανομένης ψυχολογικής υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας, όπου χρειάζεται.

Γεωργαντοπούλου Ανθή
Πλαστικός Χειρουργός

ΤΥΠΟΙ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ

ύποι νεοπλασιών
Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου δέρματος είναι:
•    Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Basal cell carcinoma – BCC)
•    Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων (Squamous cell carcinoma – SCC)
•    Κακόηθες μελάνωμα
Επίσης, υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο συχνοί τύποι οι οποίοι προέρχονται από εξαρτήματα του δέρματος, όπως οι σμηγματογόνοι αδένες, οι ιδρωτοποιοί αδένες κ.α.

Οι τύποι αυτοί είναι όλοι κακοήθεις και χαρακτηρίζονται όλοι από ικανότητα διήθησης φυσιολογικών ιστών.

Ωστόσο, διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη μορφολογία (κλινική και ιστολογική), τη συμπεριφορά και τη δυνατότητα μετάστασης σε λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα του σώματος. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να συγχέονται. Επίσης, σε κάθε τύπο, υπάρχουν υποκατηγορίες, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Ύποπτα χαρακτηριστικά δερματικών βλαβών είναι τα εξής:

    έλκη (πληγές) δέρματος με επηρμένα χείλη, που δεν επουλώνονται ή επουλώνονται και ξανα-ανοίγουν
    επιφανειακά ογκίδια δέρματος με «συμπαγή» ή «κυστική» μορφή
    τοπική σκλήρυνση δέρματος, με αλλαγή χρώματος

Σε περίπτωση μελανώματος, οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρείται σε έναν προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) θεωρείται ύποπτη και πρέπει να εξετάζεται. Για παράδειγμα, αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή τα όρια μιας ελιάς ή εμφάνιση ενός νέου σπίλου (ελιάς) με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να εξετάζεται από ειδικό.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου δέρματος είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική. Γίνεται ευρεία αφαίρεση και επανορθωτική χειρουργική ενώ, αναλόγως του τύπου και του σταδίου του καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί βιοψία οδηγού λεμφαδένα ή λεμφαδενεκτομή. Παθολογοανατομική εξέταση εκτελείται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις.

Υπάρχουν επίσης προκαρκινικές δερματικές βλάβες, οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου δέρματος και άλλες που προδιαθέτουν για μια τέτοια ανάπτυξη. Παραδείγματα αποτελούν:
•    Ακτινικές υπερκερατώσεις
•    Νόσος Bowen
•    Λευκοπλακία
•    Σμηγματορροϊκός σπίλος Jadassohn
•    Δυσπλαστικοί σπίλοι
•    Συγγενείς (εκ γενετής) μελαγχρωματικοί σπίλοι κ.τ.λ.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα σαρκώματα μαλακών ιστών. Η αντιμετώπιση αυτών προϋποθέτει σωστή εξ’αρχής διάγνωση και συνήθως περιλαμβάνει ευρεία χειρουργική εκτομή του όγκου και επανορθωτικήχειρουργική, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία.
Γεωργαντοπούλου Ανθή
Πλαστικός Χειρουργός
www.ag-plasticsurgery.gr

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Ή ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ;

Το υπερηχογράφημα μαστών δεν ενέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικά στις νεαρές γυναίκες ενδείκνυται έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι δεν επηρεάζεται η απεικονιστική δυνατότητα από την αυξημένη πυκνότητα του μαστού.
Το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία έχουν πολύ συχνά συμπληρωματικό ρόλο στη διάγνωση. Με το πρώτο βρίσκουμε εύκολα μικρές κύστες και ιναδενώματα, ενώ με τη μαστογραφία γίνονται καλύτερα αντιληπτές οι αποτιτανώσεις, τα μεγαλύτερα μορφώματα με αστεροειδείς προσεκβολές και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού.
Δεν χρειάζεται να απορούν λοιπόν οι γυναίκες αν ο γυναικολόγος ή ο ακτινολόγος τους τους συστήσουν να κάνουν συμπληρωματική απεικονιστική εξέταση του μαστού με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.
Για περισσότερες πληροφορίες για Γυναικολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που η βαρύτητά του ποικίλλει πολύ και δεν είναι όπως πολλοί πιστεύουν αποκλειστικά χαρακτηριστικό της εφηβείας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτές τις ηλικίες αλλά μπορεί για πρώτη φορά να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και μέχρι τα 40, ή να συνεχιστεί και πέραν αυτής της ηλικίας.
Η αιτιοπαθογένεια της ακμής δεν είναι πλήρως γνωστή αλλά πολλοί παράγοντες εμπλέκονται αιτιολογικά στην εμφάνισή της. Η κληρονομικότητα, η υπερπαραγωγή σμήγματος, το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, ορμονικές διαταραχές και το ‘μπλοκάρισμα’ των σμηγματογόνων αδένων από κύτταρα της επιδερμίδας είναι λόγοι που συντελούν στη δημιουργία της. Κυρίως προσβάλλεται το πρόσωπο , το άνω μέρος του θώρακα και της ράχης. Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Απαιτεί μετά το τέλος κάθε επιτυχημένης θεραπείας, συντήρηση με ειδικά προιόντα και πολλές φορές αντιμετώπιση και των ουλών που έχουν προκληθεί. Οι πάσχουσες από ακμή γυναίκες, συχνά προσπαθούν να καλύψουν το πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίσουν. Απαιτείται η συνδρομή του δερματολόγου, που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και ορισμένες φορές θα αναζητήσει την αιτία όταν συνυπάρχει και ορμονική διαταραχή (πολυκυστικές ωοθήκες, συγγενής υπερτροφία επινεφριδίων, διαταραχές λειτουργίας θυρεοειδούς). Η έγκαιρη θεραπεία της ακμής είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπ΄οψιν τους οι γονείς παιδιών που εμφανίζουν ακμή, ειδικά εάν και οι ίδιοι έχουν ιστορικό ακμής μέτριας έως βαριάς μορφής.
Υπάρχει ανάλογα με την κλινική εικόνα διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ουλές. Παράγοντες που συσχετίζονται με έξαρση της ακμής είναι το στρες, λόγω αυξημένης παραγωγής κορτιζόλης, που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η αυξημένη εφίδρωση. Ο ήλιος έχει στις περισσότερες περιπτώσεις θετική επίδραση στην ακμή, ενώ δεν υπάρχει συσχέτιση θετική ή αρνητική με συγκεκριμένες τροφές αν και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ίσως επιβαρύνει την κατάσταση.
Οι θεραπείες που προτείνονται είναι ποικίλες, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής, την ηλικία του ασθενούς, την εποχή του έτους. Σε μικρές ηλικίες και για ήπιας μορφής ακμή συνήθως προτείνεται τοπική θεραπεία με καθαριστικά σαπούνια, κρέμες που ελέγχουν τη λιπαρότητα, τοπικά αντιβιοτικά και ρετινοειδή, αζελαικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου. Υπάρχουν επίσης και συνδυασμοί των παραπάνω ουσιών σε ένα προιόν. Ο κάθε δερματολόγος προτείνει ανάλογα με τον ασθενή το ενδεδειγμένο προιόν και πολλές φορές εναλλάσσονται οι θεραπείες ανάλογα με την εποχή και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Σε πιο εκτεταμένες ή σοβαρότερες ακμές συνδυάζεται η τοπική θεραπεία με αντιβιοτικά από το στόμα. Τονίζεται ότι η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μετά τη διακοπή της θεραπείας που διαρκεί 4-6 μήνες είναι γύρω στο 50%. Αντιβιοτικά που κυρίως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής είναι τετρακυκλίνες, μινοκυκλίνη και αζιθρομυκίνη για χρονικό διάστημα 3-6 μηνων.
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι με ρετινοειδή από το στόμα (ισοτρετινοίνη), με αποτελεσματικότητα έως 80%. Συνιστάται σε βαριές ακμές ή χρόνιες περιπτώσεις ή όταν ο ασθενής επιθυμεί εξάλειψη της ακμής οριστικά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιθανότητες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμμόρφωση του ασθενούς που πρέπει να παρακολουθείται με εξετάσεις αίματος από το δερματολόγο κάθε μήνα. Η θεραπεία έχει δοσολογία εξαρτώμενη από τα κιλά του ασθενούς και χορηγείται εποχές χωρίς έντονη ηλιοφάνεια λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλεί. Έχει ένδειξη σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω και απαγορεύεται αυστηρά η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας (4,5 - 8μήνες ανάλογα την ημερήσια δόση). Η ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων είναι συνήθης παρενέργεια, ενώ μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας πόνος στη ράχη, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, δερματίτιδα χεριών, ειδικά σε μεγάλη δόση. Οι αιματολογικές και βιοχημικές διαταραχές παρατηρούνται σπανιότερα, κυρίως αύξηση των τρανσαμινασών (ενζύμων ενδεικτικών της ηπατικής λειτουργίας), χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Ωστόσο και στις λίγες αυτές περιπτώσεις οι διαταραχές είναι αναστρέψιμες και παρέρχονται πλήρως μετά τη διακοπή της θεραπείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη της θεραπείας.
Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή, π.χ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η θεραπεία με αντισυλληπτικά ή ορμόνες βοηθά και την ακμή.
Άλλες θεραπείες όταν αντενδείκνυνται η από του στόματος θεραπείες, ή ο ασθενής δεν τις επιλέγει, είναι με peelings ειδικά για την ακμή, με λέιζερ και με φωτοδυναμική θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα ωστόσο είναι κατώτερη της ισοτρετινοίνης.
Ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο οι ασθενείς με ακμή πρέπει να έχουν υπ’οψιν τους τα εξής:
Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει. Η ακμή επίσης βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ισοτρετινοίνη αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο. Οι γυναίκες, επίσης, που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντιηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος. Η επιλογή του αντιηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά αντιηλιακά που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεικό ή λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν.
Τα σημάδια, οι ουλές δηλαδή της ακμής αντιμετωπίζονται με λέιζερ. Το κατά την άποψή μου καλύτερο είναι το fractional CO2. Tα peelings δεν βοηθούν καθόλου στα σημάδια ακμής (εκτός από τη φαινόλη που δεν χρησιμοποιείται στα ιατρεία). Πρέπει ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η θεραπεία της ακμής και εάν ο ασθενής έχει λάβει χάπια ισοτρετινοίνης, να ξεκινήσει τη θεραπεία με λέιζερ τουλάχιστον 3-4 μήνες μετά τη διακοπή τους. Απαιτούνται 3-6 θεραπείες ανάλογα με το βάθος των ουλών και το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας διαπιστώνεται 2 μήνες μετά την κάθε συνεδρία. Το λέιζερ απαιτεί προφύλαξη από τον ήλιο και γίνεται σε εποχή χωρίς έντονη ηλιοφάνεια (Οκτώβριο με Μάρτιο).
Για περισσότερες πληροφορίες για Δερματολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Ηλεκτρονικοί κατάλογοι σε Ελλάδα και εξωτερικό

http://www.ygeia.com.gr
http://www.yell.com/
http://www.http://www.infobel.com.uk
http://www.thomsonlocal.com/
http://www.hullcolourpages.co.uk/

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΕΙΑΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ

Οι ιώσεις  προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα (γι’ αυτό νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό) και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Ως απάντηση, το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία και λειτουργούν ως αντι-μολυσματικοί παράγοντες.
Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τις οποίες χαρακτηρίζεται το φθινόπωρο, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η αυξημένη υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.
Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, «συμβάλει» στην αύξηση των ιώσεων αλλά και των ασθενών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα των ερευνών, από επιστήμονες γιατρούς, ένας ενήλικας πέφτει δύο με τέσσερις φορές το χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα, ενώ στα παιδιά η συχνότητα εμφάνισης μιας ίωσης είναι διπλάσια.
Οι γιατροί συνιστούν προσοχή σε κλειστούς χώρους, συχνή πλύση των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων.
Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό. Οι ειδικοί τονίζουν πως ότι χειρότερο για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών. Άλλωστε, οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι τα φάρμακα δεν μπορούν να τους καταπολεμήσουν. Αντίθετα, τα βλεννολυτικά αποτελούν βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω  των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους
Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις  και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή θα κολλήσουν κάτι από τους φίλους τους στο σχολείο.
Αμβροξόλη, ένα βλεννολυτικό, που αποδεδειγμένα βοηθάει στην καταπολέμηση του παραγωγικού βήχα
Για περισσότερα από 30 χρόνια η δραστική ουσία Αμβροξόλη βοηθά ολόκληρη την οικογένεια να αναπνέει πιο εύκολα σε περιόδους υγρού βήχα. Η  δράση της αποκαθιστά τη φυσική άμυνα και τους μηχανισμούς κάθαρσης του σώματος,  προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά το έκκριμα που περιβάλλει τη βλεννογόνο μεμβράνη και διατηρεί τους αεραγωγούς μας υγρούς και υγιείς. Έχει, επίσης,  επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ,αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα και επιπλέον ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant.
Από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε για το έκκριμα αυτό είναι ότι μέρα-νύχτα κινείται σταθερά κατά μήκος της επιφάνειας της μεμβράνης, σαν κυλιόμενη σκάλα, καταστρέφοντας συστηματικά μικρόβια και μολυσματικούς παράγοντες. Εάν προσβληθείτε από αναπνευστική νόσο, η παραγωγή κολλώδους φλέματος που προκαλείται επηρεάζει αυτό το σύστημα μεταφοράς με αποτέλεσμα υγρό βήχα. Όπως περιγράφεται σε ένα πρόσφατο άρθρο παρουσίασης , η Αμβροξόλη βοηθά στην αποκατάσταση του συστήματος «κυλιόμενης σκάλας» διαλύοντας το κολλώδες φλέμα που εγκλωβίζεται στους βρογχικούς σωλήνες και ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα μεταφοράς των επιθηλίων (αύξηση της συχνότητας κροσσωτών παλμών, κροσσοί: μικροσκοπικές προβολές των επιθηλίων των αεραγωγών, όμοιες με τρίχες( Βλεννοκροσωτή Κάθαρση)).
Έτσι λοιπόν, εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα και βαθιά και πάλι χωρίς βήχα
Συμβουλές και οδηγίες για γρήγορη ανάρρωση
–      Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
–      Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος
–      Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό
–      Χρησιμοποιείτε αντιπυρετικά – αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και των μυαλγιών
–    Για το πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα της καταρροής, θα βρείτε ανακούφιση από κάποιο ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.
–      Για την αντιμετώπιση του βήχα, αποτελεσματική είναι η χρήση ενός βλεννολυτικού, το οποίο θα βρείτε στο φαρμακείο.
Επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής!
Δυναμωτικά -μαγειρεμένα στο σπίτι- γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται για να πάρετε δυνάμεις. Εάν δεν τρέφεστε σωστά κάθε μέρα (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορείτε να πάρετε  και εσείς αλλά να δώσετε και στο παιδί σας πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής,  τα οποία θα αγοράσετε μόνο από το φαρμακείο. Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην νιώσετε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο σύντομη. Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος,  τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.
Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία.
Για τα παιδιά επιπλέον, πρέπει να περιέχει Λυσίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Για περισσότερες πληροφορίες για Πνευμονολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ

Η καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι παθήσεις που μπορούν να προληφθούν. Υπάρχει σήμερα ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός παιδιών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα τα οποία διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις όταν θα γίνουν ενήλικες.
Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν 3 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν φτάσουν στην ηλικία των 65 ετών σε σύγκριση με παιδιά που έχουν κανονικό βάρος σώματος.
Οι γονείς έχουν ένα ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνηθειών που θα έχουν τα παιδιά τους σε όλη τους τη ζωή. Τα επηρεάζουν καθοριστικά όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή, στην τακτική σωματική άσκηση και στην αποφυγή του καπνίσματος.
Οι συνήθειες των παιδιών αποκτώνται με βάση αυτά που παρατηρούν στους άλλους. Ήδη στην ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά υιοθετούν σχετικά με θέματα υγείας, τις συνήθειες της οικογένειας τους, των συνομήλικων τους και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Όσον αφορά στη διατροφή και σωματική τους άσκηση, στην ηλικία αυτή διαμορφώνονται οι συνήθειες που θα κρατήσουν σε όλη τους τη ζωή.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων πρέπει να αρχίζει όσον το δυνατόν πιο νωρίς από την παιδική ηλικία. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο και άλλα κοινωνικά σύνολα, είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των συνηθειών υγείας των παιδιών με ισοζυγισμένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρι, κρέας χωρίς λίπος και άλλα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άλας και κορεσμένα λίπη.
Ταυτόχρονα τα παιδιά, με το δικό τους τρόπο, επιστρέφοντας στο σπίτι από το σχολείο με τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει, θα είναι σε θέση να συμβάλλουν και για τους άλλους στην οικογένεια, στη διαμόρφωση καλύτερων συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής γενικότερα για πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Η χοληστερόλη στα παιδιά μπορεί να είναι ψηλή και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν δίνεται η σημασία που θα έπρεπε. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, το 33% των παιδιών, ηλικίας από 2 ετών έως και την εφηβεία έχουν ψηλή χοληστερόλη αίματος.
Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά δεν έχουν ελεγχθεί και διαγνωσθεί με το πρόβλημα, απλά διότι πολλοί ακόμη δεν γνωρίζουν ότι η ψηλή χοληστερόλη στα παιδιά υπάρχει και ότι αποτελεί μια σοβαρή απειλή.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και επισημαίνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις αρχίζουν από την παιδική ηλικία. Ιδιαίτερα η διατροφή των παιδιών επηρεάζει τη χοληστερόλη στο αίμα με αποτέλεσμα να αρχίζουν πολύ νωρίς οι βλάβες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.
Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τότε νωρίς στην ενήλικη ζωή, οι βλάβες αυτές επιδεινώνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο με κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
Το 90% των παιδιών που παρουσιάζουν ψηλή χοληστερόλη, έχουν τουλάχιστον τον ένα από τους δύο γονείς τους με ψηλή χοληστερόλη.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να ελέγχονται συστηματικά τα επίπεδα χοληστερόλης σε παιδιά από την ηλικία των 2 ετών όταν:
•    Έχουν γονείς ή παππούδες ή γιαγιάδες οι οποίοι παρουσίασαν καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα πριν από την ηλικία των 55 ετών
•    Όταν οι γονείς τους έχουν επίπεδα χοληστερόλης ψηλότερα από 240 mg/dl
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θνησιμότητας. Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στο πρόβλημα αυτό αλλά πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη παίζουν η ορθή διατροφή και η τακτική σωματική εξάσκηση.
Επειδή η χοληστερόλη όπως επίσης και το κάπνισμα, είναι από τους κυριότερους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος όσο το δυνατό πιο νωρίς.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι γονείς των παιδιών μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της χοληστερόλης στα παιδιά τους:
•    Το πρόγευμα των παιδιών θα πρέπει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως
•    Είναι προτιμότερο για το σχολείο να παίρνουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι για να αποφεύγουν να τρώνε έτοιμα ή τηγανισμένα φαγητά που θα αγοράζουν εκεί. Τα έτοιμα προπαρασκευασμένα φαγητά (fast food) θα πρέπει να περιορίζονται σε 1 ή 2 την εβδομάδα
•    Στα ενδιάμεσα των γευμάτων είναι καλό να μάθουν να τρώνε φρούτα, δημητριακά, λαχανικά, καλαμπόκι και να αποφεύγουν τις διάφορες ζαχαρωτές λιχουδιές που τρώνε τα παιδιά και τα γλυκίσματα
•    Η διατροφή τους γενικά θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη. Θα πρέπει να είναι ψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδρογονάνθρακες (άμυλο, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά)
•    Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο που σπαταλούν τα παιδιά μπροστά από την τηλεόραση και στο τι τρώνε όταν βρίσκονται μπροστά από αυτή
•    Εκτός από τα θέματα ρύθμισης της διατροφής, έχουν τεράστια σημασία και η συστηματική σωματική εξάσκηση, η γυμναστική και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να περιοριστούν οι ώρες της τηλεόρασης, των παιγνιδιών βίντεο και του ηλεκτρονικού υπολογιστή προς όφελος των δραστηριοτήτων σωματικής εξάσκησης
•    Είναι σημαντικό οι αλλαγές στο τρόπο ζωής που θα γίνουν να αφορούν σε όλη την οικογένεια και όχι μόνο στο παιδί. Οι κίνδυνοι της χοληστερόλης για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα απειλούν όχι μόνο το παιδί αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Εάν οι αλλαγές αφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας τότε είναι πιο εύκολο για το παιδί να τις υιοθετήσει
Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ψηλής χοληστερόλης από την παιδική ηλικία.
Η εφαρμογή των ορθών μέτρων πρόληψης από όλα τα μέλη της οικογένειας, θα βοηθήσει τα μέγιστα το παιδί όταν θα ενηλικιωθεί και θα το προστατεύσει από μελλοντικές κακές συνήθειες και σοβαρές καρδιακές παθήσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του.
Η περίμετρος της μέσης σας: Κίνδυνοι για την καρδία
Τελικά η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης μας, ίσως να είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος που έχουν οι γιατροί για να αξιολογούν τον κίνδυνο που ο καθένας μας έχει για καρδιακή προσβολή ή και ξαφνικό θάνατο.
Για χρόνια τώρα οι επιστήμονες και οι γιατροί είχαν παρατηρήσει ότι τα άτομα με μεγάλη κοιλιά είχαν αυξημένα προβλήματα υγείας.
Τώρα νέες έρευνες, μας δείχνουν ότι η περίμετρος της κοιλιάς, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που σχετίζεται με την πρόκληση σοβαρών καρδιακών παθήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες για Νευρολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΠΕΠΟΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 13 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

υνολικά 13 άτομα πέθαναν και ακόμη 72 μολύνθηκαν στις ΗΠΑ από λιστερίωση, αφού έφαγαν μολυσμένα πεπόνια.

Η λιστερίωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από κοινό συμβιωτικό οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται στο νερό, τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κόπρανα κατοικίδιων και άγριων ζώων και εκδηλώνεται-σε βαριά μορφή-ως σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ενδομήτριες ή αυχενικές μολύνσεις σε εγκύους.
Ο αριθμός των θανάτων από λιστερίωση υπερβαίνει ακόμη και εκείνον από σαλμονέλα, μετά από κατανάλωση μολυσμένων φιστικιών. Το 2009, στις ΗΠΑ, είχαν πεθάνει εννέα άνθρωποι και είχαν προσβληθεί περισσότεροι από 700.

Το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών ανακοίνωσε ότι, μέχρι στιγμής, περισσότερες από 18 πολιτείες έχουν αναφέρει μολύνσεις λιστερίωσης.

Τέσσερις από τους 13 ανθρώπους που πέθαναν ήταν κάτοικοι του Νέου Μεξικού, δύο του Κολοράντο, δύο του Τέξας και οι άλλοι πέντε ζούσαν στο Κάνσας, το Μέριλαντ, το Μιζούρι, τη Νεμπράσκα και την Οκλαχόμα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Καλάθι τοπικών αγροτικών προϊόντων, με αποδεδειγμένη ευεργετική δράση ενάντια στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από ένα σύνολο περίπου 80 διαφορετικών προϊόντων που μελετήθηκαν αυτή τη χρονιά, έχει συντάξει και βγάζει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας και του υπευθύνου καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

«Όλα αυτά τα προϊόντα», εξηγεί ο κ.Κουρέτας, «πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν μια πλατφόρμα τροφίμων με ευεργετική δράση στην υγεία, που θα θέλαμε ως Περιφέρεια να δημιουργήσουν πόλο έλξης και των ντόπιων καταναλωτών αλλά και των τουριστών».

Τα προϊόντα αυτά είναι:
•    Αμύγδαλο Συκουρίου: Η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση βρίσκεται σε βιοδραστικές ουσίες, που υπάρχουν κυρίως στη φλούδα.
•    Μήλα Αγυιάς και Ζαγοράς: Η φλούδα τους είναι πλούσια σε φλωριδζίνη ουσία με αποδεδειγμένη αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση.
•    Φασόλια, φακές και ρεβύθια Φαρσάλων. Τόσο τα φλαβονοειδή όσο και οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες που βρίσκονται στα όσπρια αυτά είναι πολύ σημαντικές βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι οι ουσίες, στις οποίες οφείλονται οι ευεργετικές δράσεις που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικές έρευνες από την κατανάλωσή τους.
•    Κάστανα Μελιβοίας: Στη φλούδα του κάστανου έχουν βρεθεί σημαντικές βιοδραστικές πολυφαινόλες, που ασκούν αντικαρκινική δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου.
•    Τα κρασοστάφυλα Μαύρο Μεσενικόλα Καρδίτσης, Ξυνόμαυρο Ραψάνης και Μπαντίκι Τυρνάβου και οι αντίστοιχοι οίνοι έχει βρεθεί ότι έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική και κυτταροπροστατευτική δράση.
•    Τα ρόδια που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλικής γης αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιοδραστικών ουσιών, με αποδεδειγμένη αντικαρκινική και καρδιοπροσταευτική δράση.
•    Μηζύθρες, ανθότυρα και γενικά προιόντα προερχόμενα από το τυρόγαλα. Πλήθος κλινικών μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεινών από ορό γάλακτος (τυρόγαλα) αποτελούν ισχυρό παράγοντα, που βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.
Πλήθος επιδημιολογικών ερευνών, επισημαίνει ο κ.Κουρέτας, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών και ειδικότερα η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σ’ αυτά, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ελαιόλαδου, συνδέεται με χαμηλά ποσοστά κινδύνου εμφάνισης διάφορων χρόνιων παθήσεων, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η δράση αυτή έχει αποδοθεί στην πληθώρα των βιοδραστικών ουσιών που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά και οι οποίες φέρουν σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα, αφού οι ελεύθερες ρίζες και ιδιαίτερα οι δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) σχετίζονται μ’ αυτές τις παθήσεις και ιδιαίτερα με τον καρκίνο.

Οι ελεύθερες ρίζες, ως πολύ δραστικά μόρια, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν την ικανότητα να προσβάλουν βιολογικά μόρια και κυρίως το DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις, οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας εξαλλαγής ενός φυσιολογικού κυττάρου σε καρκινικό, αποτελώντας έτσι σημαντικούς μεταλλαξιγόνους, καρκινογόνους παράγοντες. Έτσι, ουσίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην διατροφή και δρουν ως αντιοξειδωτικά (δηλαδή ενώσεις, οι οποίες, όταν βρίσκονται σε μικρότερη συγκέντρωση από το προς οξείδωση υπόστρωμα, έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν ή να εμποδίζουν την οξείδωση του υποστρώματος), θεωρούνται σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στον καρκίνο.

Σημαντικό κομμάτι, όμως, της μεσογειακής διατροφής αποτελεί και η μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, η οποία φαίνεται κι αυτή να σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και διάφορων μορφών καρκίνου κυρίως του παχέως εντέρου, προστάτη καθώς και του μαστού και του παγκρέατος, σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όσον αφορά τα φυτοοιστρογόνα εκείνα, τα οποία έχουν εντοπιστεί στα όσπρια και ειδικότερα στα φασόλια, είναι οι ισοφλαβόνες και λιγνάνες (lignans). Οι ουσίες αυτές, ανήκοντας στα φυτοοιστρογόνα είναι μόρια, τα οποία έχουν εντοπιστεί σε πολλά φυτά και προϊόντα τους, είναι πολύ σημαντικές ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν οιστρογονική δράση. Τα ισοφλαβονοειδή και οι λιγνάνες θεωρούνται ότι έχουν σημαντική αντικαρκινική, αντιική, αντιμυκητιακή, καθώς και αντιοξειδωτική δράση, ενώ έχουν συσχετιστεί με ευεργετικές δράσεις σε καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο της μήτρας και του μαστού.

Έτσι, διευκρινίζει ο καθηγητής, η καλύτερη κατανόηση της δράσης τους και ιδιαίτερα της αντιοξειδωτικής θεωρείται πολύ σημαντική, γιατί ίσως συμβάλει στην υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής, που θα είναι πλούσιο σ’ αυτά και το οποίο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή στη θεραπεία ασθενειών, που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες και ιδιαίτερα με τον καρκίνο.

Επιπλέον, σημειώνει ο κ.Κουρέτας, η δράση των διαφόρων αγροτικών προϊόντων ενάντια σε καρκίνο και καρδιαγγειακά εξαρτάται από την ποιοτική, αλλά και την ποσοτική σύσταση σε βιοδραστικά συστατικά σ’ αυτά τα προϊόντα. Η σύσταση αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής. Έτσι, λοιπόν, ένα σταφύλι της ίδιας ποικιλίας που θα φυτευτεί στη Λάρισα, την Ξάνθη ή τη Σαντορίνη το τι θα περιέχει και το μέγεθος της δράσης που θα έχει, θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση των αγροτικών προϊόντων σε κάθε περιοχή σε σχέση με τη δράση αυτή έχει μεγάλη σημασία, καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Αιμορροιδοπάθεια είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία από τον δακτύλιο του πρωκτού προβάλλει μία μάζα από αγγειακό ιστό η οποία πολύ συχνά αιμορραγεί. Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω. Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν αναφορές στο νόσημα αυτό. Η πάθηση οφείλεται κατά βάση στην χαλάρωση των αγγειακών ιστών της περιοχής που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης. Συχνά εμφανίζονται και στη διάρκεια της εγκυμoσύνης, μερικές φορές μάλιστα επιμέvouv και μετά τον τοκετό.
Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθος τους και την διάρκεια της εμφάνισης τους κατατάσσονται σε πρώτου, δευτέρου, τρίτου και τετάρτου βαθμού. Οι πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν, οι δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της αφόδευσης και επανέρχονται μόνες μέσα στον πρωκτό. Οι τρίτου βαθμού αιμορροΐδες επανέρχονται μόνο με βοήθεια και οι τετάρτου βαθμού παραμένουν πάντοτε έξω.
Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργούν οι αιμορροΐδες είναι η αιμορραγία. Μπορεί να απολεσθούν σημαντικές ποσότητες αίματος με αποτέλεσμα την σιδηροπενική αναιμία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αιμορραγία από τον πρωκτό δεν προκαλούν μόνο οι αιμορροΐδες, αλλά και άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις. Πολλές από τις παθήσεις αυτές συνυπάρχουν με τις αιμορροΐδες και γι΄ αυτόν τον λόγο η εμφάνιση αίματος θα πρέπει να ερευνηθεί επισταμένως με σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Εάν κάποιος παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα του ή στον πρωκτό, θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί τον ιατρό για να διευκρινίσει το θέμα.
Τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργούν οι αιμορροΐδες είναι ο πόνος (έντονος σε περίπτωση περίσφιγξης), η δυσφορία, η ψηλάφηση μίας μάζας, η εκροή υγρών από τον πρωκτό και ο κνησμός. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται ή και συνυπάρχουν με άλλες καλοήθεις (συρίγγια, ραγάδα, ακράτεια κοπράνων) ή κακοήθεις παθήσεις της περιοχής και είναι απαραίτητη η διερεύνηση της περίπτωσης για την σωστή διάγνωση. Οι αιμορροίδες πρέπει να διακρίνονται από άλλες αιτίες αιμορραγίας από το έντερο που δεν είναι πάντοτε καλοήθεις. Η θρόμβωση του εξωτερικού αιμορροιδικού πλέγματος εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού.
Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν την κατάσταση αυτή θα πρέπει να αποφεύγουν την δυσκοιλιότητα με την σωστή διαιτητική αγωγή (Μεσογειακή δίαιτα με πολλές ίνες φυτικές ίνες, δημητριακά, λαχαvικά.και φρούτα) και μεγάλες ποσότητες νερού. Απαραίτητες είναι οι σωστές συνήθειες αφόδευσης - ειδικά δεν πρέπει αν καθόμαστε στην τουαλέτα πάνω από πέντε λεπτά. Στην θεραπεία συμβάλλει και η φαρμακευτική αγωγή με δισκία, υπόθετα και αλοιφές. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπισθεί με τα παραπάνω απλά μέτρα θα πρέπει να αναληφθεί κάποια θεραπευτική πρωτοβουλία από το θεράποντα χειρουργό.
Οι αιμορροίδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επειδή προκαλούν αναιμία και πρέπει να διακρίνονται από άλλες αιτίες αιμορραγίας από το έντερο που δεν είναι πάντοτε καλοήθεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για Χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

Το αρτηριακό ανεύρυσμα είναι μια περιγεγραμμένη διόγκωση του αυλού μιας αρτηρίας. Η περιοχή της κοιλιακής αορτής, ακριβώς κάτω από την έκφυση των νεφρικών αρτηριών, είναι η πιο συχνή εντόπιση αρτηριακών ανευρυσμάτων. Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής είναι συνήθως αρτηριοσκληρυντικής αιτιολογίας. Συχνά οι ασθενείς πάσχουν και από άλλες παθήσεις αρτηριοσκληρυντικής αιτιολογίας, όπως στεφανιαία νόσο ή καρωτιδική στένωση.
Πολλές φορές τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής διαδράμουν αθόρυβα. Άλλες φορές δίνουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Καθώς αυξάνουν σε μέγεθος, είναι δυνατόν να προκαλούν πόνο, πιέζοντας νευρικά στελέχη. Επίσης, είναι δυνατόν να προκαλούν συμπτώματα από τα κάτω άκρα, όπως στις περιπτώσεις διαλείπουσας χωλότητας και περιφερικής εμβολής.
Η πιο σοβαρή εκδήλωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η ρήξη του. Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής προσέρχεται με εικόνα «οξείας κοιλίας» και είναι δυνατόν να βρίσκεται σε κατάσταση κυκλοφορικής καταπληξίας (shock). Ταχεία αύξηση του μεγέθους του ανευρύσματος, συνεχιζόμενο άλγος και διαστάσεις άνω των 7 cm, πιθανολογούν για επερχόμενη ρήξη του ανευρύσματος. Το ραγέν ανεύρυσμα πρέπει να χειρουργηθεί επειγόντως. Σε τέτοιες επείγουσες επεμβάσεις η χειρουργική θνητότητα είναι μεγάλη.
Η διάγνωση τίθεται πολλές φορές και με μια απλή ακτινογραφία κοιλίας στην οποία φαίνεται η αποτιτάνωση του τοιχώματος της κοιλιακής αορτής και μπορεί να γίνει εκτίμηση των διαστάσεων του ανευρύσματος. Το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία τεκμηριώνουν συνήθως τη διάγνωση. Παράλληλα συλλέγονται πληροφορίες για τις σχέσεις του ανευρύσματος με τις νεφρικές αρτηρίες και άλλα σημαντικά αρτηριακά στελέχη της κοιλιάς. Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να ακουστεί φύσημα στην περιοχή κοντά στον ομφαλό. Με προσεκτική κλινική εξέταση, και σε λεπτόσωμα συνήθως άτομα, αποκαλύπτεται μια μεγάλη σφύζουσα μάζα κοντά στον ομφαλό.
Η θεραπεία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι χειρουργική. Παρακολούθηση της εξέλιξης τους συστήνεται, μόνο όταν ο χειρουργικός κίνδυνος είναι μεγάλος. Η επέμβαση περιλαμβάνει εκτομή του ανευρυσματικού σάκου και αποκατάσταση της συνέχειας της κοιλιακής αορτής με πρόθεση. Η πρόθεση (μόσχευμα) είναι σωληνωτή, όταν περιορίζεται στην κοιλιακή αορτή, και διχαλωτή, όταν επεκτείνεται και στις κοινές λαγόνιες αρτηρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες για Χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Κήλη ονομάζεται η προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου μέσα από κάποιο φυσιολογικό τρήμα της επιφάνειας του σώματος. Οι πιο γνωστές κήλες είναι η βουβωνοκήλη, η υδροκήλη, η ομφαλοκήλη, η επιγαστρική κήλη, η μυοκήλη και η κιρσοκήλη.
Η παιδική βουβωνοκήλη οφείλεται στην παραμονή ανοικτού του πόρου μέσα από το οποίο ο όρχις κατεβαίνει στο όσχεο. Αυτός ο πόρος λέγεται ελυτροπεριτοναικός και στα περισσότερα παιδιά έχει ήδη κλείσει ή κλείνει πολύ γρήγορα μετά τη γέννηση. Όταν παραμένει ανοιχτός φέρνει σε επικοινωνία το όσχεο με την κοιλιά και ανάλογα με το μέγεθος του μπορεί να αφήσει να περάσει μέσα από αυτό έντερο οπότε σχηματίζεται η βουβωνοκήλη ή όταν είναι αρκετά μικρός περνάει μονάχα νερό το οποίο περιβάλλει τον όρχη και έχουμε την υδροκήλη. Η βουβωνοκήλη πρέπει να διορθώνεται αμέσως μετά τη διάγνωση, γιατί υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος περίσφιγξης στη νηπιακή ηλικία. Σπλάγχνα που προβάλουν από την οπή πρήζονται και δεν μπορούν να επανέλθουν πίσω βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια την αιμάτωσή τους καθώς και την αιμάτωση του όρχη. Τότε έχουμε το κατεπείγον πρόβλημα της περισφιγμένης βουβωνοκήλης. Πριν φτάσουμε σ΄ αυτή την κατάσταση προτιμούμε να χειρουργούμε τις βουβωνοκήλες την πρώτη διαθέσιμη ημέρα χειρουργείου μετά τη διάγνωση.
Η υδροκήλη δεν έχει τον κίνδυνο της βουβωνοκήλης. Παρατηρείται σε πολλά μωρά αλλά τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της μιας και μετά από λίγους μήνες ο πόρος αυτός κλείνει μόνος του και το υγρό απορροφάται. Έτσι διεθνώς οι υδροκήλες απλά παρακολουθούνται μέχρι την ηλικία των 12 έως 18 μηνών και εάν παραμένουν μετά από αυτή την ηλικία τότε διορθώνονται γιατί χαρακτηρίζονται σαν επικοινωνούσες υδροκήλες ή αληθινές βουβωνοκήλες.
Οι ομφαλοκήλες παρατηρούνται σε πάρα πολλά παιδιά. Χαρακτηρίζονται από την προβολή συνήθως λίπους κάτω από το δέρμα του ομφαλού. Δεν έχουν κανένα κίνδυνο περίσφιξης και γι΄ αυτό δε συνιστούνε επείγουσα πάθηση. Οι περισσότερες ομφαλοκήλες εάν περιμένει κανείς έως την ηλικία των 3-4 ετών εξαφανίζονται από μόνες τους γιατί σε πολλά παιδιά ο ομφαλικός δακτύλιος ουλοποιείται έτσι αργά.
Σε αντίθεση με την ομφαλοκήλη η επιγαστρική κήλη η οποία μπορεί να είναι πολύ κοντά στον ομφαλό και συνήθως πιο πάνω από αυτόν, δεν κλείνει μόνη της και σε περίπτωση που ενοχλεί το παιδί με πόνο ή αυξάνεται σε μέγεθος τότε διορθώνεται χειρουργικά.
Η κιρσοκήλη διαφέρει από τις άλλες κήλες στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προβολή κάποιου σπλάγχνου. Η διόγκωση οφείλεται στη λίμναση φλεβικού αίματος συνήθως γύρω από τον αριστερό όρχη και την ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών. Είναι μία κατάσταση που τη βλέπουμε στην προεφηβική και εφηβική ηλικία και ανάλογα με το βαθμό διόγκωσης και τα συμπτώματα του παιδιού αποφασίζουμε να τη διορθώσουμε.
Ο κατάλληλος χρόνος που χειρουργούνται τα παιδιά για τις κήλες είναι για τη βουβωνοκήλη αμέσως μετά τη διάγνωση, για την υδροκήλη μετά από 12 με 18 μήνες αναμονής, για την ομφαλοκήλη μετά από 3 με 4 χρόνια αναμονής, για την επιγαστρική κήλη εάν ενοχλεί - πονάει το παιδί και αυξάνεται σε μέγεθος και για την κιρσοκήλη στην εφηβεία.
Πηγή: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για περισσότερες πληροφορίες για Χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΚΙΡΣΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Αρτηρίες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Οι φλέβες είναι τα αγγεία που κάνουν της αντίστροφη κυκλοφορία, συλλέγουν το αίμα από το σώμα και το μεταφέρουν πίσω στην καρδιά.
Οι φλέβες έχουν βαλβίδες στο εσωτερικό τους. Αυτές οι βαλβίδες ανοίγουν για να περάσει το αίμα από κάτω προς τα επάνω και κλείνουν για να μην συμβεί το αντίθετο. Αν οι βαλβίδες δεν κλείνουν καλά, αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια. Αποτέλεσμα της ανεπάρκειας είναι το αίμα να μην  πηγαίνει μόνο από κάτω προς τα πάνω όπως θα έπρεπε, αλλά να παλινδρομεί, να πηγαίνει δηλαδή και από πάνω προς τα κάτω. Αυτή η κατάσταση αυξάνει πολύ την πίεση μέσα στις φλέβες που δυσκολεύονται να προωθήσουν σωστά το αίμα, και με τον καιρό οι φλέβες αρχίζουν να διατείνονται κιρσοειδώς. Αυτοί είναι οι κιρσοί των κάτω άκρων.
Κιρσοί λοιπόν είναι διατεταμένες φλέβες που φαίνονται κάτω από το δέρμα ως μπλε διογκώσεις με ελικοειδή πορεία. Οι κιρσοί συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και εκτός από την αισθητική βλάβη συχνά συνοδεύονται από λειτουργικές διαταραχές. Ο ασθενής συνήθως περιγράφει ένα αίσθημα βάρους ή πόνου στις κνήμες, άλλοτε περιγράφει καυσαλγία ή κνησμό. Μπορεί να συνοδεύονται από οιδήματα, εξανθήματα, δυσχρωμίες, ερυθρότητα και έλκη τα οποία δεν κλείνουν. Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι ασθενείς με κιρσούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από επιπολής θρομβοφλεβίτιδα ή ακόμη και εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση και έντονη φλεγμονή των επιφανειακών ή των βαθέων φλεβών.

Πως προκαλούνται οι κιρσοί των κάτω άκρων
Πολλοί πιστεύουν ότι οι κιρσοί είναι κάτι απόκτησαν οι πρόγονοί μας από τότε που άρχισαν να περπατάν στην όρθια στάση. Η υψηλή φλεβική πίεση λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων είναι η αιτία της δημιουργίας των κιρσών. Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση κιρσών είναι η κληρονομική προδιάθεση, δηλαδή συγγενείς με κιρσούς, το υπερβολικό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η συχνή παρατεταμένη ορθοστασία. Οι κιρσοί εμφανίζονται σε μεγάλο φάσμα ηλικιών. Μπορεί να εμφανιστούνε από την ηλικία των 20 ετών μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Η εγκυμοσύνη επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κιρσών των κάτω άκρων. Οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κιρσούς, όμως συχνά επιστρέφουν στο φυσιολογικό ένα χρόνο μετά το τοκετό. Γυναίκες με πολλαπλές κυήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μόνιμους κιρσούς των κάτω άκρων.
Πως γίνεται η διάγνωση
Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κιρσούς των κάτω άκρων πρέπει να κλίσετε ραντεβού με έναν αγγειοχειρουργό. Στην επίσκεψη θα γίνει λήψη ιστορικού και στη συνέχεια ο ιατρός θα σας εξετάσει. Η κλινική εξέταση θα αποκαλύψει η παρουσία κιρσών ή άλλων σημείων φλεβικής ανεπάρκειας. Επίσης θα εκτιμηθεί γενικότερα το φλεβικό δίκτυο για παρουσία ευρυαγγειών ή άλλων παθολογικών καταστάσεων. Ανάλογα με τις πληροφορίες που θα συλλέξει ο αγγειοχειρουργός από την κλινική εξέταση μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια ενός έγχρωμου υπερηχοτομογραφήματος (θα το ακούσετε και σαν τρίπλεξ φλεβών). Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση η οποία θα δείξει αν υπάρχει κάποια θρόμβωση σε κάποιο σημείο του φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων, αν λειτουργούν καλά οι βαλβίδες ή αν υπάρχει ανεπάρκεια, θα εκτιμηθεί ο βαθμός της ανεπάρκειας και η έκτασή της. Όλες αυτές είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον αγγειοχειρουργό για να προτείνει τη καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή.
Θεραπεία των κιρσών
Φαρμακευτική αγωγή – Ελαστική συμπίεση
Η πρώτη προσέγγιση ασθενούς με ήπιους κιρσούς των κάτω άκρων και μικρού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια είναι η συντηρητική αγωγή. Διάφορα φλεβοτονικά σκευάσματα κυκλοφορούνε, κάποια εκ των οποίων μπορεί να προσφέρουν ανακούφηση των συμπτωμάτων σε ένα ποσοστό ασθενών. Φάρμακα που να θεραπεύουν όμως τους κιρσούς δεν υπάρχουν. Η καλύτερη θεραπεία είναι η ελαστική συμπίεση με ειδικές θεραπευτικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.
Οι κάλτσες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αποσυμφορίζεται το κάτω άκρο από το οίδημα, να συμπιέζεται το φλεβικό δίκτυο και να υποβοηθείται η φλεβική κυκλοφορία. Υπάρχουν διαφόρων βαθμών κλάσεις συμπίεσης και διαφόρων μορφών κάλτσες και καλτσόν. Ο αγγειοχειρουργός σας θα επιλέξει το καταλληλότερο για τη δική σας περίπτωση. Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη ότι ο αγγειοχειρουργός θα προτείνει τον βαθμό συμπίεσης που πρέπει να έχουν οι κάλτσες σας, όμως επειδή κάθε πόδι είναι διαφορετικό σε μέγεθος και δομή, πρέπει να γίνουν οι σωστές μετρήσεις στο κατάστημα πριν αγοραστούν οι κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές πρέπει να φοριούνται το πρωί όταν ξυπνάτε και να βγαίνουν το βράδυ πριν πέσετε φια ύπνο. Ήδη μετά από 10-15 ημέρες με τη χρήση των καλτσών τα συμπτώματα θα είναι σημαντικά βελτιωμένα.

Σκληροθεραπεία
Μικροί κιρσοί και ευρυαγγείες μπορούν να εξαφανιστούν με την έγχυση χημικής ουσίας που προκαλεί φλεγμονή στο τοίχωμα της φλέβας με αποτέλεσμα αυτή να συρρικνώνεται και να κλείνει.
Η μέθοδος έχει καλά αποτελέσματα όταν γίνεται από εξειδικευμένο αγγειολόγο. Επιπλοκές της μεθόδου είναι η δυσχρωμίες από διαφυγή του φαρμάκου εκτός του αγγείου, και σε σπάνιες περιπτώσεις μικρά έλκη.
Σαφηνεκτομή και κιρσεκτομές
Η μεγαλύτερη φλέβα του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι η μείζων σαφηνής. Αυτή είναι η φλέβα που συνήθως δημιουργεί τους κιρσούς καθώς και οι κλάδοι της. Σε περίπτωση σημαντικής ανεπάρκειας της μείζονος σαφηνούς τότε ο αγγειοχειρουργός σας θα προτείνει τη σαφηνεκτομή. Σκοπός της επέμβασης είναι με μικρές τομές μερικών χιλιοστών, και με μία μεγαλύτερη 2-3 εκατοστών που γίνεται στη βουβωνική πτυχή, να εξαιρεθεί αυτή η μεγάλη φλέβα που προκαλεί τους κιρσούς. Στη συνέχεια γίνονται τομές μερικών χιλιοστών εκεί που είναι οι κλάδοι της σαφηνούς ώστε να αφαιρεθούν και αυτοί. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με ραχιαία αναισθησία, με τον ασθενή ξύπνιο, χωρίς όμως να νιώθει τίποτα κάτω από τη μέση. Οι τομές που γίνονται είναι ιδιαίτερα μικρές ώστε να μην φαίνονται μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Την επόμενη μέρα του χειρουργείου ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του.
Σε περιπτώσεις μικρής ανεπάρκειας η μείζων σαφηνής μπορεί να καταργηθεί με καθετήρες που εκπέμπουν μικροκύματα ή λέιζερ.
Σκοπός της επέμβασης είναι να συρρικνωθεί η φλέβα και να εξαφανιστεί. Όταν γίνεται με σωστές ενδείξεις τα αποτελέσματα των μεθόδων είναι καλά. Ο αγγειοχειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για σας.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την βελτίωση της φλεβικής σας κυκλοφορίας
Στο κρεβάτι να βάζετε τα πόδια σας σε ανάρωπη θέση ώστε να διευκολύνετε την επαναφορά του αίματος στη καρδιά. Ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια είναι αρκετό
Πίνετε αρκετά υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων, τσάι και βότανα
Κάνετε μασάζ το βράδυ με κρύο νερό ξεκινώντας από τα πέλματα και ανεβαίνοντας προς τις γάμπες
Κάνετε τακτικά σωματικές ασκήσεις και σπορ χωρίς να ασκείτε ιδιαίτερη πίεση στις πατούσες. Προτιμάτε το κολύμπι
Περπατάτε τακτικά. Το περπάτημα ενεργοποιεί τη μυϊκή αντλία η οποία προωθεί το αίμα των περιφερικών φλεβών προς την καρδιά. Ένας περίπατος στο βουνό είναι ακόμη καλύτερος λόγω δροσερού και ξηρού κλήματος
Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και παπούτσια που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος
Τρέφεστε με υγιεινό και ελαφρύ διαιτολόγιο αποφεύγοντας τις υπερβολές, ειδικά σε ότι αφορά τη ζάχαρη και το λίπος. Καταναλώστε άνετα τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια
Αποφύγετε τον καφέ
Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Η βλαβερή επίδραση του παθητικού καπνίσματος έχει αποδειχθεί επιστημονικά
Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα στ
ις διακοπές. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Να προτιμάτε τη σκιά και να καλύπτετε τα πόδια σας με πετσέτα. Το περπάτημα στην άμμο είναι πολύ καλή άσκηση για τα πόδια
Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία. Μην κάθεστε όρθιοι, ακίνητοι, ή καθισμένοι για πολλές ώρες είτε στη δουλειά είτε κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων

Πηγή: www.aggeiologos.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για Χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΛΙΠΩΜΑ - ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΠΑΘΗΣΗ

Πρόκειται για ένα καλόηθες, συμπαγές ογκίδιο που βρίσκεται συνήθως κάτω από το δέρμα, προκαλώντας καθώς μεγαλώνει ένα ορατό βουναλάκι. Δεν εξαλλάσεται σε καρκίνωμα (σάρκωμα), αρκεί να μην είναι ήδη τέτοιο. (Διότι μερικοί ασθενείς που εμφανίζουν ορατά ογκίδια προτιμούν να βάζουν τη διάγνωση μόνοι τους, αντί να πάνε στο γιατρό). Το λίπωμα μεγαλώνει αργά, αλλά μπορεί να φθάσει σε
μεγάλες διαστάσεις αν δεν αφαιρεθεί. Αν αφαιρεθεί ολόκληρο δεν ξαναγεννιέται ποτέ. Αφού συνέχεια θα μεγαλώνει, γιατί να μην αφαιρεθεί το συντομότερο αντί να αφεθεί να γίνει σαν αυτό στη φωτογραφία;

Όσο πιο μικρό αφαιρεθεί τόσο ευκολότερο είναι για όλους, τόσο μικρότερη τομή θα γίνει και τόσο καλύτερο θα είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Εξάλλου ποιός μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι αυτό το ογκίδιο δεν είναι σάρκωμα;

Για περισσότερες πληροφορίες για Χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΞ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Όλο και περισσότεροι νέοι ανά τον κόσμο έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς να λαμβάνουν καμιά προφύλαξη, και γνωρίζουν όλο και λιγότερα για τις μεθόδους αντισύλληψης, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η μελέτη Clueless or Clued Up: Your Right to be informed about contraception, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αποκαλύπτει πως ο αριθμός των νέων που κάνουν σεξ με ένα νέο σύντροφο χωρίς καμιά προφύλαξη αυξήθηκε κατά 111% στη Γαλλία, 39% στις ΗΠΑ και 19% στην Βρετανία τα τελευταία τρία χρόνια.

«Σε όποιο σημείο του κόσμου και αν βρίσκονται υπάρχουν εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους εφήβους να αποκτήσουν αξιόπιστες πληροφορίες για το σεξ και την αντισύλληψη και αυτός ίσως να είναι ο λόγος της μεγάλης διάδοσης μύθων και παρανοήσεων», τόνισε η Ντενίζ Κέλερ, μέλος της ομάδας κρούσης της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Όταν οι νέοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες αντισύλληψης, μπορεί να κάνουν επιλογές που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής τους και αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να είναι εύκολοι η πρόσβαση των νέων σε ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας Bayer με τη συμμετοχή 11 διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Περισσότεροι από 6.000 νέοι από 26 χώρες, ανάμεσά τους η Χιλή, η Πολωνία και η Κίνα, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη.

Οι απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες ανάμεσα στους νέους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θεωρούν ότι η αύξηση του ποσοστού των νέων που έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη, οφείλεται στην έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στην Ευρώπη, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες έχουν κάποιου είδους σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα στη Λατινική Αμερική, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Επίσης πολλοί από τους νέους που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως ντρέπονται να ζητήσουν πληροφορίες από τους ειδικούς για θέματα αντισύλληψης.

«Αυτό που μας λένε οι νέοι είναι ότι δεν έχουν επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ή ότι λαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες για το σεξ και την σεξουαλικότητα», επισημαίνει η Τζένιφερ Γουντσάιντ από την Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Αναπαραγωγής.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάρα πολύ νέοι είτε δεν έχουν γνώσεις για την σεξουαλική τους υγεία και δεν αισθάνονται έτοιμοι να ζητήσουν πληροφορίες ή δεν γνωρίζουν πώς να συζητήσουν το θέμα της αντισύλληψης με τους συντρόφους τους για να προστατευτούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα», τόνισε η ίδια.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Αίγυπτο πιστεύουν ότι το να κάνουν μπάνιο ή ντους μετά το σεξ προλαμβάνει την εγκυμοσύνη και περισσότεροι από το 25% στην Ταϊλάνδη και την Ινδία θεωρούν ότι το σεξ τις ημέρες της εμμηνόρροιας είναι η τέλεια αντισύλληψη.
Πηγή:health.in.gr, ΑΠΕ/Reuters

Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟ - ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Ο μακροχρόνιος θηλασμός προστατεύει τις γυναίκες από την παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα μ’ αυτή καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας Φιλανδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Public Health Nutrition, τον περασμένο Αύγουστο.

Από την αναδρομική έρευνα, που έγινε σε δείγμα 212 γυναικών μέσης ηλικίας 48 ετών, 16-20 χρόνια μετά την τελευταία εγκυμοσύνη, προέκυψε ότι όσες μητέρες είχαν θηλάσει για λιγότερο από έξι μήνες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό λιπώδους μάζας στο σώμα τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Το 46,5% των γυναικών, που θήλασαν λιγότερο από έξι μήνες, είχαν υψηλό ποσοστό λίπους, σε σύγκριση με το 39% εκείνων που θήλασαν για 6-10 μήνες και με το 38% εκείνων που θήλασαν για περισσότερο από 10 μήνες.

Επιπλέον, η υψηλότερη λιπώδης μάζα στο σώμα των γυναικών συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη γλυκόζη ορού (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη), με σημαντικά πιο αυξημένη LDL χοληστερόλη στο αίμα, όπως και με σημαντικά πιο αυξημένη συστολική και διαστολική πίεση αίματος.

«Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι η μικρή διάρκεια θηλασμού και γαλουχίας, κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, μπορεί να οδηγεί σε κατακράτηση βάρους και σε συνάθροιση λιπώδους μάζας, που έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για καρδιο-μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και η υπερλιπιδαιμία, στη μετέπειτα μεσήλικο ζωή», σχολιάζει ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης, ο οποίος μετέφρασε την εν λόγω έρευνα στα ελληνικά.

Ο κ.Παπαβέντσης εξηγεί ότι η έρευνα αυτή έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη λόγο υπέρ του θηλασμού, επισημαίνοντας σχετικά: «Ο θηλασμός δεν είναι μόνο σημαντικός για το παιδί, αλλά και για τη μητέρα. Έχει μεγάλη σημασία να θηλάσει μια γυναίκα το παιδί της πολλούς μήνες ή χρόνια και όχι λίγους μήνες ή λίγο, ενώ το μητρικό γάλα δεν γίνεται απλό νεράκι, που δεν ωφελεί σε τίποτα μετά τους έξι μήνες».

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ - ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Ο θυρεοειδής αδένας έχει σχήμα πεταλούδας, βάρος λίγο μεγαλύτερο από ένα βερίκοκο και βρίσκεται στη μέση του λαιμού μας. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 που έχουν άμεση επίδραση στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, στην ωρίμανση του σκελετού, στο βάρος του σώματος, στην έμμηνο ρύση, στη σύλληψη και στη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Η λειτουργία του ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο με τη βοήθεια της θυρεοτρόπου ορμόνης TSH που παράγεται από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα στη βάση του εγκεφάλου. Έτσι, μόλις τα επίπεδα των ορμονών μειωθούν ο θυρεοειδής δέχεται την εντολή να αυξήσει την παραγωγή τους και το αντίθετο. Η δυσλειτουργία του καταστρέφει αυτήν την υπέροχη ισορροπία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα των ορμονών που παράγει στο αίμα να είναι είτε πολύ χαμηλά (υποθυρεοειδισμός) είτε πολύ υψηλά (υπερθυρεοειδισμός).
Ο υπερθυρεοειδισμός οφείλεται στην παρουσία ειδικών αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Τα θυρεοδιεγερτικά αντισώματα επιτίθενται στους υποδοχείς της TSH και προκαλούν αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών ανεξάρτητα από τη φυσιολογική ρύθμιση μέσω της λειτουργίας του άξονα.
Η διάγνωση
Συνήθως το άτομο παραπονιέται για νευρικότητα, ευσυγκινησία, μυϊκή αδυναμία, αϋπνίες, ταχυκαρδία. Η όρεξή του είναι αυξημένη και ενώ ο ασθενής τρώει συνήθως πολύ χάνει βάρος και αδυνατίζει, δεν είναι δε σπάνιες και οι διάρροιες. Υπάρχει τρόμος των χεριών, ενώ οι παλάμες συνήθως είναι ζεστές και μόνιμα ιδρωμένες. Χαρακτηριστική είναι η προπέτεια των οφθαλμών (ο γνωστός εξόφθαλμος) που παρουσιάζεται συχνότερα σε νεαρά άτομα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει κίνδυνος οστεοπόρωσης και κολπικής μαρμαρυγής.
Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος όπου προσδιορίζονται οι θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες και μας δίνουν πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα. Παράλληλα, έχουμε στη διάθεσή μας το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς, δύο εξετάσεις που μας παρέχουν πολλές πληροφορίες για την ανατομική κατάσταση του αδένα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται για τη σωστή ρύθμιση του υπερθυρεοειδισμού. Απαραίτητη είναι η τακτική παρακολούθηση και η αναπροσαρμογή του θεραπευτικού σχήματος, ώστε ο ασθενής να είναι ευθυρεοειδικός, κρατώντας με τη χαμηλότερη δυνατή δόση φαρμάκου τα επίπεδα της ελεύθερης θυροξίνης στα φυσιολογικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να καταστρέψουμε τον θυρεοειδή με ραδιενεργό ιώδιο είτε να τον αφαιρέσουμε.
Στον υποθυρεοειδισμό κατασταλτικά αντισώματα εμποδίζουν την TSH να δράσει, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Είναι η συχνότερη διαταραχή του θυρεοειδούς. Εκδηλώνεται με εύκολη κόπωση, υπνηλία, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους και ξηροδερμία.
Στα παιδιά όταν δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα εμφανίζεται σωματική και πνευματική καθυστέρηση. Τα βρέφη που γεννιούνται με υποθυρεοειδισμό είναι υπερβολικά ήσυχα, κοιμούνται πολύ, είναι δυσκοίλια, με μεγάλη γλώσσα, κλάμα βραχνό, κινήσεις πολύ αργές και ο αφαλός προεξέχει.
Ο έλεγχος του θυρεοειδούς από ενδοκρινολόγο πρέπει να γίνεται επιτακτικά, ιδίως όταν υπάρχει και άλλο άτομο στην οικογένεια με θυρεοειδοπάθεια.
Η θεραπεία
Για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού ο προσδιορισμός των θυρεοειδικών ορμονών και της ΤSH σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς είναι αρκετά. Θεραπευτικά η θυροξίνη χορηγείται συνήθως διά βίου. Ο ορμονικός έλεγχος αρχικά επαναλαμβάνεται στις 6 εβδομάδες γιατί η δόση υποκατάστασης μπορεί να χρειάζεται αναπροσαρμογή σε σχέση με την αρχική. Από τη στιγμή που η δόση σταθεροποιείται ο ετήσιος έλεγχος είναι απαραίτητος.
Η παρουσία όζου στον θυρεοειδή διαπιστώνεται είτε με την ψηλάφηση αν αυτός είναι μεγαλύτερος από 1 εκατοστό σε διάμετρο είτε με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος. Οι όζοι που αυξάνονται σε μέγεθος προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στον λαιμό, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση και βράγχο φωνής, ενώ υπάρχει πιθανότητα σε ποσοστό 5% εμφάνισης κακοήθειας. Στην περίπτωση αυτή γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος παρακέντηση του όζου και κυτταρολογική εξέταση. Η έγκαιρη διάγνωση και η ριζική θυρεοειδεκτομή προσφέρουν πλήρη ίαση στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αν και οι πιο πολλοί γνωρίζουμε για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, πολλές φορές τα συμπτώματα αργούν να γίνουν αντιληπτά. Επομένως, ο έλεγχος του θυρεοειδούς από ενδοκρινολόγο πρέπει να είναι επιτακτικός, ιδίως όταν υπάρχει και άλλο άτομο στην οικογένεια με θυρεοειδοπάθεια.

Πηγή: art of life & health
Για περισσότερες πληροφορίες για Ενδοκρινολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Ο ΚΑΦΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αν και παραμένει άγνωστο που ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ, οι ερευνητές εκτιμούν πως το κλειδί πρέπει να είναι η καφεΐνη, καθώς ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», προέρχονται από μελέτη σε περισσότερες από 50.000 νοσηλεύτριες από τις ΗΠΑ.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί μία δεκαετία τις γυναίκες αυτές, ζητώντας τους σε τακτά χρονικά διαστήματα να καταγράφουν την κατανάλωση καφέ.
Λίγο περισσότερες από 2.600 γυναίκες ανέπτυξαν κατάθλιψη στη διάρκεια της δεκαετίας. Οι περισσότερες έπιναν σπανίως έως καθόλου καφέ.
Σε σύγκριση με όσες έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη την εβδομάδα ή λιγότερο, όσες έπιναν δύο ή τρία την ημέρα είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσες έπιναν τέσσερις ή περισσότερους καφέδες την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την καθημερινή κατανάλωση καφέ με μειωμένα ποσοστά αυτοκτονιών και οι ερευνητές του Χάρβαρντ εικάζουν πως τόσο αυτά τα ευρήματα, όσο και τα δικά τους οφείλονται στο ότι η καφεΐνη διεγείρει τα αισθήματα της ευεξίας και της ενεργητικότητας.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι είναι κακοδιάθετοι αποφεύγουν τον καφέ, για να μην ενταθούν οι διαταραχές ύπνου που κατά κανόνα έχουν και οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν από την διεγερτική δράση της καφεΐνης.
Η πολλή καφεΐνη εξάλλου μπορεί να αυξήσει και τα συμπτώματα άγχους.
Για περισσότερες πληροφορίες για Διαιτολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΟΙ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Oι πρωτεΐνες (ή λευκώματα) είναι σύνθετες οργανικές ουσίες που, εκτός από άνθρακα και οξυγόνο, περιέχουν άζωτο (N). Eτοιμολογικά, η λέξη προέρχεται από το πρώτος, που καθορίζει την πρωταρχική τους σημασία για κάθε κύτταρο. Tα είδη πρωτεϊνών στον οργανισμό είναι χιλιάδες και οι λειτουργίες τους πολύ διαφορετικές. H λειτουργία της κάθε πρωτεΐνης καθορίζεται από τη χημική της δομή. Oι βασικότερες βιολογικές δράσεις των πρωτεϊνών είναι:
•    Kαταλυτική δράση. Tα ένζυμα είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Eπιταχύνουν τις χημικές διαδικασίες μέσα στο κύτταρο. Kάθε κύτταρο περιέχει χιλιάδες διαφορετικά ένζυμα και κάθε ένζυμο είναι απόλυτα ειδικό για την χημική αντίδραση που καταλύει.
•    Mεταφορείς άλλων χημικών ουσιών. Tο αίμα μας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που η δουλειά τους είναι να δεσμεύουν διάφορες χημικές ουσίες ή μόρια και να τα μεταφέρουν σε άλλα σημεία του σώματος. H αιμοσφαιρίνη, π.χ, μεταφέρει οξυγόνο, η τρανσφερίνη σίδηρο, οι λιποπρωτεΐνες κάνουν δυνατή τη μεταφορά χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με το αίμα, αφού τα ίδια ως λίπη είναι αδιάλυτα στο νερό.
•    Aποθηκευτική. Mερικές πρωτεΐνες σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποθηκεύουν μικρά μόρια και να τα αποδίδουν, όταν υπάρχει ανάγκη. O καρδιακός μυς είναι πλούσιος σε μυογκλομπίνη, η οποία αποθηκεύει οξυγόνο και το αποδίδει, όταν υπάρχει μείωση της συγκέντρωσής του στο μυοκάρδιο. Tο ήπαρ, οι μύες και το έντερο είναι πλούσια σε φεριττίνη, μία πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο.
•    Aμυντική. Όλα τα αντισώματα του οργανισμού είναι πρωτεϊνικής σύστασης. Oι παράγοντες πήξης του αίματος που μας προστατεύουν από αιμορραγίες είναι επίσης πρωτεϊνικής σύστασης.
•    Pυθμιστική. Mερικά μόρια με ενζυματική δράση χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν κάποιες χημικές διαδικασίες, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση της ομοιοστασίας του οργανισμού.
•    Kινητική. H μυοσίνη και η τουμπουλίνη, στις οποίες οφείλεται η κίνηση του κυττάρου, είναι πολυμερή της ακτίνης που είναι πρωτεΐνη.
•    Δομική. Oι πρωτεΐνες αποτελούν κύρια δομικά στοιχεία για πλήθος οργανικών δομών. Αλλά και το καλλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεϊνικής σύστασης.
Oι πρωτεΐνες σχηματίζονται από συνένωση πολλών μικρότερων μορίων, των αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν για τον άνθρωπο τη μοναδική πηγή αμινοξέων για σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών. Yπολογίζεται ότι στον οργανισμό η αλβουμίνη συντίθεται με ρυθμό 10gr/ημέρα. Σκεφτείτε και όλες τις άλλες ανάγκες μας.
Για περισσότερες πληροφορίες για Διατολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΞΕΙΕΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι οξείες γαστρεντερίτιδες, που συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά και τους ενήλικες, μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές σας, καθώς τα συμπτώματά τους-κυρίως εμετοί και διάρροιες- είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ακόμη και επικίνδυνα.

Ελαφρά μορφή γαστρεντερίτιδας θεωρείται αυτή που εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό έως καθόλου πυρετό.

Βαριά γαστρεντερίτιδα, που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι εκείνη που εμφανίζεται με ακατάσχετους εμετούς και απανωτές διάρροιες, που ενδέχεται να περιέχουν αίμα, και πολλές φορές υψηλό πυρετό.

Το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η αφυδάτωση, που προέρχεται από την αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα σοβαρότερο αν συνυπάρχει και υψηλός πυρετός.

Τα παιδιά παρουσιάζουν, σε σχέση με τους ενήλικες, αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα νεογέννητα και τα βρέφη, γι αυτό στην περίπτωση που παρουσιάσουν γαστρεντερίτιδα, πρέπει οι γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Επίσης άμεση επικοινωνία με νοσοκομείο ή παιδίατρο πρέπει να γίνει στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι βαριά (πολοί εμετοί, διάρροιες και υψηλός πυρετός) και το παιδί εμφανίζεται τοξικό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δοθεί στο παιδί που κάνει εμετούς τίποτε από το στόμα, για τουλάχιστον 3-4 ώρες από τον τελευταίο εμετό, ούτε και νερό.

Μετά την πάροδο των 3-4 ωρών από τον τελευταίο εμετό και εφ' όσον δεν έχει κάνει άλλους, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε σταδιακά με το κουταλάκι, όχι με το φλιτζάνι ή το μπιμπερό, ένα κουταλάκι κάθε πέντε λεπτά, μετρημένα με το ρολόι, νερό ή πιο καλά ηλεκτρολυτικό διάλυμα, αν βέβαια έχετε, μέχρις ότου βρείτε τον παιδίατρό σας στο τηλέφωνο. Η επικοινωνία με τον παιδίατρο σας είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας.

Αν πάντως σκοπεύετε να πάτε διακοπές σε απομονωμένες περιοχές, μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία εφοδιαστείτε, πριν φύγετε, από το φαρμακείο της γειτονιάς σας με ηλεκτρολυτικό διάλυμα για να το έχετε μαζί σας. Για εσάς που έχετε μωρό κάτω του ενός έτους, καλό θα ήταν να επιλέξετε για τις διακοπές σας περιοχή που να έχει κοντά νοσοκομείο. Ακόμα καλύτερα μην απομακρυνθείτε ιδιαίτερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο μέρος των διακοπών σας μάθετε και σημειώστε το όνομα και το τηλέφωνο του παιδιάτρου της περιοχής και επικοινωνήστε μαζί του έτσι ώστε να ξέρετε τι θα κάνετε, που και πότε θα τον βρείτε.

Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε απομακρυσμένο μέρος, συνεχίστε να δίνετε σταδιακά, κάθε πέντε λεπτά το ηλεκτρολυτικό διάλυμα, στο παιδί που δεν παρουσιάζει βαριά συμπτωματολογία και δεν είναι βρέφος, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα εφ' όσον δεν κάνει άλλους εμετούς.

Όσο υπάρχει αφυδάτωση, το παιδί διψάει και διαμαρτύρεται συνεχώς για να πιεί νερό. Εσείς πρέπει να ξεπεράσετε την ευαισθησία σας και να μην υποκύψετε στα παρακάλια του παιδιού για νερό τις πρώτες 3-4 ώρες, αλλά ούτε και αργότερα γιά μεγαλύτερες από ένα κουταλάκι κάθε πέντε λεπτά ποσότητες.

Μην σας ξεγελά η καλή κατάσταση του παιδιού, καθώς και ότι έχει μία ή δύο ώρες να κάνει εμετό και του δώσετε. Η γαστρεντερίτιδα πολλές φορές μοιάζει με μπιλιάρδο: Αν ξεκινήσει καραμπόλα με εμετούς δεν σταματάει εύκολα.

Το 80% των παιδιών που θα τους δοθεί ενυδάτωση από το στόμα με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Όταν το παιδί σταματήσει να νιώθει δίψα το πρόβλημα της αφυδάτωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έχει περάσει.

Όμως, το ηλεκτρολυτικό διάλυμα δεν πρέπει να χορηγείται ως αποκλειστική διατροφή γιά περισσότερο από ένα 24ωρο.

Μετά από 12-24 ώρες χορήγησης του ηλεκτρολυτικού διαλύματος πρέπει να επιχειρείται σίτιση και με άλλες τροφές. Φαγητά που το παιδί δεν δείχνει επιθυμία για να φάει δεν πρέπει να δίνονται, επειδή έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητική επίδραση στην λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι τροφές πρέπει να προσφέρονται στο πεινασμένο παιδί παρά τη συνέχιση της διάρροιας, εφόσον οι «υδαρείς» κενώσεις δεν χειροτερεύουν.

Βέβαια, το είδος και η ποσότητα των τροφών εξαρτάται από τις διαιτητικές συνήθειες του κάθε παιδιού, καθώς και από την σοβαρότητα της νόσου. Για το παιδί που οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι περισσότερες από μία έως τρεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, μετά τις 12 πρώτες ώρες από την έναρξη της νόσου, η επανασίτηση μπορεί να επιταχυνθεί στην συνηθισμένη του διατροφή μετά από 24 ώρες.

Αντίθετα ένα παιδί με διάρροια για 2-5 ημέρες και μέτρια αφυδάτωση, θα μπει στην κανονική του διατροφή μετά από 2 έως 3 ημέρες.

Τέλος τα αντιβιοτικά και άλλα «αντιδιαρροϊκά» φάρμακα ως θεραπευτικό μέσο δεν επηρεάζουν την πορεία των εμετών ή της διάρροιας στις περισσότερες περιπτώσεις της οξείας γαστρεντερίτιδας και για το λόγο αυτό δεν συνιστώνται.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι οδηγίες είναι συμβουλευτικές, και έχουν σκοπό να σας ενημερώσουν για τα πρώτα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβετε, για να μην δώσετε την ευκαιρία στους εμετούς να συνεχισθούν. Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον παιδίατρο σας, με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως. Εξ άλλου ο παιδίατρος είναι ο μόνος για να σας συμβουλεύσει τι θα κάνετε παρακάτω.
Στην περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται με βαριά συμπτώματα μην δώσετε τίποτε από το στόμα και αναζητείστε ιατρική βοήθεια μέσα στις πρώτες ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακολουθώντας μόνο τις συμβουλές για την ενυδάτωση, και σε περίπτωση υψηλού πυρετού βάλτε αντιπυρετικό υπόθετο.
Για περισσότερες πληροφορίες για Παιδίατρους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Μικροί και μεγάλοι μαθητές πρέπει να προσαρμοστούν, ενώ οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά για τη διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρεστά στα ίδια. Κάποια μικρά «μυστικά», που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, αλλά και στοιχεία μελετών για τις προτιμήσεις των παιδιών, παρουσιάζει, η διαιτολόγος διατροφολόγος μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), Κική Γούτα.

«Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά προτιμούν τροφές που έχουν έντονες γεύσεις, τροφές που είναι σκληρές και τραγανές, που τρώγονται με τα χέρια και δεν λιώνουν, τροφές που έχουν θερμοκρασία δωματίου ή είναι παγωμένες, καθώς και τροφές που έχουν ενδιαφέρον σχήμα ή ελκυστικό κουτί αποθήκευσης», λέει η κ.Γούτα.

Συνιστά δε στους γονείς ν’ αφήσουν τα παιδιά να σχεδιάσουν το γεύμα τους, ν’ ακολουθήσουν και οι ίδιοι το πρόγραμμα των παιδιών, ετοιμάζοντας και το δικό τους κολατσιό από το σπίτι και να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από το κυλικείο στη μία φορά την εβδομάδα.

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται οι μαθητές
Ποια, όμως, είναι τα θρεπτικά συστατικά που θα διευκολύνουν ένα παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο μετά τις διακοπές;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος του ΙΔΜΕ  Γιώτα Καρακασίδου.
«Για να διευκολύνουμε αυτή την προσαρμογή χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό τους με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται το πολύτιμο μαγνήσιο για να μπορέσουν να έχουν εύκολη συγκέντρωση και να μην σκέφτονται μόνο ακρογιαλιές, για πνευματική εγρήγορση και χαλαρό κεντρικό νευρικό σύστημα.
Άφθονο μαγνήσιο υπάρχει στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, το σουσάμι, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καλή απορρόφηση του σιδήρου. Ενδυναμώνει την καλή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γιατί οι ιώσεις καραδοκούν. Οι καλύτερες πηγές της είναι οι πιπεριές, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.λπ.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται, επίσης, να «φάει» βιταμίνες της ομάδας Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή του λειτουργία. Αυτές επίσης βοηθούν τα παιδιά να μην είναι ευερέθιστα, νευρικά, αγχώδη, να έχουν σωστή ανάπτυξη, καλή μνήμη, αυξημένη συγκέντρωση. Πηγές τους είναι το κρέας, τα δημητριακά ολικής, το γάλα, το ψάρι, το αυγό, τα φυλλώδη λαχανικά, οι μπανάνες, οι ηλιόσποροι, ο βασιλικός πολτός.
Τελευταίο αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία υγιούς σκελετού και στην ανάπτυξη δοντιών και οστών. Υπάρχει στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια», επισημαίνει η κ.Καρακασίδου.

Προτάσεις για ένα υγιεινό κι ελκυστικό κολατσιό
«Οι συνομήλικοι, οι δάσκαλοι κι άλλοι σημαντικοί ενήλικες αρχίζουν να επηρεάζουν τις επιλογές των τροφών των παιδιών κατά τη σχολική περίοδο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους-σωματική και πνευματική- αλλά και αρεστά. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η πρόταση τροφίμων που θα προετοιμάζονται από το σπίτι ή θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, θα είναι ελκυστικά στα παιδιά και θα προάγουν την υγεία τους», επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος, προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, μέλος του ΙΔΜΕ Μαρία Κοκκίνου.

Τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, το γάλα και το γιαούρτι δεν θα πρέπει να λείπουν από το κολατσιό των παιδιών, όμως η κ.Κοκκίνου προτείνει και κάποια εύκολα και υγιεινά σνακ για το σχολείο όπως:
•    Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο (σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου) κι έναν φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη (που περιέχει βιταμίνη C, για καλή απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση ανοσοποιητικού).
•    Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και ωμά κι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια (περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη, και σωστή ανάπτυξη).
•    Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( σνακ που μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ω λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήμα τος και τη σωστή ανάπτυξη).
•    Σταφιδοκούλουρο ολικής (μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, γεμάτο βιταμίνες Β, μαγνήσιο, για να μην είναι ο μαθητής ευερέθιστος και αγχώδης).
•    Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ φρούτων (π.χ. μπανάνα ή μηλόπιτα), ή λαχανικών (π.χ. κέικ καρότου) ή δημητριακών (π.χ. κέικ με νιφάδες βρώμης και σταφίδες- πολύ ευχάριστο σνακ για τα παιδιά, με γλυκιά γεύση και πολλές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, κάλιο, κ.ά για ενέργεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου).
•    Σπιτικά μπισκότα ολικής με νιφάδες βρώμης με επικάλυψη σοκολάτας (κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεμένη με ταχίνι) ή σπιτικές μπάρες δημητριακών με νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς(σνακ πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β, που θα λατρέψουν τα παιδιά).
•    Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα, κασέρι και γαλοπούλα (χορταστικό σνακ, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών).
•    Ξεφλουδισμένη μπανάνα, βουτηγμένη σε γιαούρτι και πασπαλισμένη με τριμμένα δημητριακά ολικής (γευστικότατο σνακ, πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να έχουν τα παιδιά ταυτόχρονα σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη).
•    Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ, χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.).
Πηγή:health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για περισσότερες πληροφορίες για Διαιτολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η ομορφιά, ως κάτι προσωπικό και οπτικό, αποτελεί μια από τις κύριες ‘αξίες’ της σύγχρονης εποχής και η απόκτησή της απασχολεί όλο και περισσότερο τον σύγχρονο άνθρωπο. Το όμορφο ανάγεται σε κάτι επιθυμητό και πολύτιμο και πολλές φορές η ομορφιά ταυτίζεται με τη νεότητα και την υγεία : ‘νεότητα = ομορφιά = υγεία’ (Featherstone, 1991). Στη σύγχρονη εποχή αποδίδεται μεγάλη σημασία στην εξωτερική επιφάνεια του σώματος και η επιθυμία του ανθρώπου, στις μέρες μας, για τροποποίηση του σώματός του είναι μεγαλύτερη από ποτέ, υπερνικώντας πολλές φορές ακόμα και τον πόνο. Ιδιαίτερο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, έτσι, η μελέτη της βίωσης του πόνου στο πλαίσιο της αισθητικής χειρουργικής, όπου ο πόνος προκαλείται για την απόκτηση του ‘αγαθού’ της ομορφιάς και όχι για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας.
Άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε όλων των ειδών τις αισθητικές επεμβάσεις μου περιέγραψαν πώς βίωσαν τον πόνο σε συνεντεύξεις που πραγματοποίησα για τη διδακτορική μου διατριβή. Παρόλο που δεν είναι εύκολο να οριστεί ένα κατεξοχήν υποκειμενικό βίωμα, όπως είναι ο πόνος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ορισμός που έδωσε το 1979 η Διεθνής Εταιρεία για τη Μελέτη του Πόνου (IASP), σύμφωνα με την οποία ως πόνος θεωρείται ‘μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που συνδέεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη ιστών ή απλώς περιγράφεται ως τέτοια’.
Οι περισσότεροι υποβληθέντες σε αισθητικές επεμβάσεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα αψηφούν τον πόνο, δεν δίνουν σημασία στην ύπαρξή του προκειμένου να αποκτήσουν την επιθυμητή εικόνα του σώματός τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης του πόνου, αποδίδοντας τη μειωμένη αίσθηση του πόνου στην ανθεκτικότητά τους ή στην αποφασιστικότητα του χαρακτήρα τους. Η βίωση του πόνου στο πλαίσιο της πραγματοποίησης αισθητικών επεμβάσεων μπορεί κάποιες φορές να συνοδεύεται και από συναισθήματα ντροπής και ενοχής για τον ‘πόνο της ομορφιάς’. Έτσι, ιδιαίτερα οι γυναίκες προτιμούν να σιωπούν και να υπομένουν στωικά τον πόνο που προκαλείται από τις αισθητικές επεμβάσεις, παρά να μιλούν γι’ αυτόν και να τον δημοσιοποιούν.
Άλλοι υποβληθέντες σε αισθητικές επεμβάσεις εκμηδενίζουν πλήρως τον πόνο, από τη στιγμή που η υποβολή τους στην αισθητική επέμβαση πραγματοποιείται όχι από ανάγκη για την αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας αλλά από προσωπική τους επιλογή. Πολλά από τα άτομα που υποτιμούν τον πόνο πιστεύουν ότι αν πραγματοποιούσαν τις συγκεκριμένες επεμβάσεις για λόγους υγείας θα πονούσαν περισσότερο. Μια άλλη στάση απέναντι στον πόνο είναι, επίσης, η πλήρης άρνησή του, με κάποιους υποβληθέντες σε αισθητικές επεμβάσεις να αποσυνδέουν τη διαδικασία της αισθητικής χειρουργικής από οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα, εστιάζοντας μόνο στη θετική πλευρά των αισθητικών τους επεμβάσεων και στα οφέλη που προσδοκούν ότι θα αποκομίσουν από αυτές.
Η περίοδος της ανάρρωσης και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν έκανε πολλά άτομα της έρευνας να αναρωτηθούν αρχικά αν πήραν τη σωστή απόφαση, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που ένιωσαν ότι εκούσια τραυμάτισαν άδικα τον εαυτό τους. Ωστόσο, κανένας δεν μετάνιωσε για την απόφασή του και όλοι ανέφεραν ότι ακόμα και να μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω θα υποβάλλονταν ξανά στην ίδια αισθητική επέμβαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον πόνο αψήφησαν, εκμηδένισαν ή αρνήθηκαν όχι μόνο οι υποβληθέντες των οποίων η μετεγχειρητική πορεία εξελίχτηκε ομαλά, αλλά ακόμα και αυτοί που είχαν επιπλοκές ή χρειάστηκαν επανορθωτικές επεμβάσεις μετά την πραγματοποίηση της αισθητικής τους επέμβασης. Ακόμα και κάποιοι που βίωσαν την αισθητική χειρουργική ως μια πλήρως αρνητική εμπειρία, θεώρησαν την αποτυχία τους ως μια στατιστική εξαίρεση στον κανόνα, υποβιβάζοντας τα προβλήματα και τη συνολική ταλαιπωρία που υπέστησαν.
Συμπερασματικά, για τους περισσότερους υποβληθέντες σε αισθητικές επεμβάσεις η μη εκφρασιμότητα του πόνου συνδέθηκε με την ανάγκη τους να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα που τους προκαλούσε το μέρος του σώματός τους που θεωρούσαν ότι χρειαζόταν τροποποίηση. Η δυσαρέσκεια που τους προκαλούσε η εικόνα του σώματός τους, δηλαδή, ήταν γι’ αυτούς τόσο δυσβάστακτη, ώστε ακύρωσαν τον σωματικό πόνο προκειμένου να υλοποιήσουν την επιθυμία τους για μια πιο όμορφη και ελκυστική εξωτερική εμφάνιση.
Η ιδεατή εικόνα του εαυτού που οι υποψήφιοι για αισθητική επέμβαση έχουν στο μυαλό τους, τους οδηγεί σε μια διαδικασία δοκιμασίας του σώματός τους και την καθυπόταξή του στο πνεύμα. Κανένας δεν θέλει να τον ‘προδώσει’ το σώμα του στην προσπάθειά του για την κατάκτηση της ομορφιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες για πλαστικούς χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ 2011

Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα ενταχθούν στο εξής και οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ο Οίκος Ναύτη.
Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου για την υγεία, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
•    Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ περνούν στο ΕΣΥ. Η περιουσία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που αφορά υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης, περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς την κατάρτιση οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής ή άλλης πράξης. Πρόκειται για το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθήνας το οποίο εντάσσεται στο Σισμανόγλειο, το 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, που εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Αγιος Παύλος», το Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ που εντάσσεται στην «Πολυκλινική», το Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ που εντάσσεται στον «Αγιο Σάββα» και το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ που εντάσσεται στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα-Κωνσταντοπούλειο».

•    Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι εργασιακές σχέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία του ΙΚΑ.Το προσωπικό που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα εξακολουθεί να έχει την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχει, στον νέο φορέα που θα εργάζεται. Οσοι απασχολούνταν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, θα απορροφηθούν, αφού αξιολογηθούν, σε αντίστοιχες κενές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας. Οσοι γιατροί και οδοντίατροι απασχολούνταν μέχρι τώρα με σύμβαση έργου στο ΙΚΑ, οι συμβάσεις τους θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, αλλά όχι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

•    Tα νοσοκομεία του ΕΣY, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» θα μπορούν στο εξής να εισπράττουν νοσήλια, το κόστος ιατροδιαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών επεμβάσεων και εξετάστρων, με πιστωτικές κάρτες VISA και MASTERCARD.

•    Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή Προμηθειών, με στόχο την ενοποίηση των διαγωνισμών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών σε επίπεδο εθνικό ή περισσότερων υγειονομικών περιφερειών προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή οικονομία κλίμακας.

•    Καθιερώνεται ποσό επιστροφής από ιδιωτικά φαρμακεία. Τα χρήματα που θα επιστρέφονται θα δίνονται υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το rebate από τα φαρμακεία, είναι το κλιμακούμενο ποσοστό επιστροφής επί του ύψους του αιτούμενου ποσού. Μέχρι 2.000 ευρώ θα επιστρέφεται 0,5%, από 2.001 έως τις 5.000 ευρώ το 1% από 5.001 μέχρι 10.000 ευρώ, το 2%, από 10.001 έως 20.000 ευρώ, το 3%, από 20.001 έως 30.000 ευρώ, το 4% από 30.001 έως 40.000 ευρώ το 6% και για περισσότερα από 40.001 ευρώ το 8%.

•    Αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τις τρίτεκνες μητέρες. Στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί καταβάλλεται, μέχρι αυτό να συμπλήρωσει το 6ο έτος της ηλικίας του, επίδομα ύψους 177 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή παραμονή στην Ελλάδα. Επίσης, στη μητέρα που έχει ή αποκτά τρία παιδιά χορηγείται μηνιαίο επίδομα για κάθε άγαμο παιδί της, κάτω των 23 ετών, το οποίο ισούται με το επίδομα που καταβάλλεται για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας και καθορίζεται από 1-1-2011 στο ποσό των 44 ευρώ.

•    Στις πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού 44 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Στη μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το παραπάνω επίδομα χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού 102 ευρώ. Στις πολύτεκνες οικογένειες, από 1-1-2011 και για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού δεν θα καταβάλλεται το επίδομα παιδιού πολύτεκνης οικογένειας.
Πηγή:health.in.gr

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΑΥΤΟ-ΕΛΕΓΧΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Οι άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος έχουν γενικά καλύτερες εγκεφαλικές άμυνες, που τους επιτρέπουν να αντιστέκονται στους «διατροφικούς πειρασμούς», σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μένοντας αδύνατοι, έχουν γενικά μεγαλύτερο διατροφικό αυτό-έλεγχο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μυστικό για να μείνει κανείς αδύνατος, είναι να μην μειώνεται το επίπεδο γλυκόζης (σακχάρου) στον εγκέφαλό του, γιατί αλλιώς υποκύπτει στους διατροφικούς «πειρασμούς».

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Σέργουιν και την καθηγήτρια ψυχιατρικής και νευροβιολογίας Δρ Ρατζίτα Σίνχα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τον εγκέφαλο 14 υγιών ανθρώπων (εννέα λεπτών και πέντε παχύσαρκων), δύο ώρες μετά το φαγητό.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να δουν φωτογραφίες τροφών με πολλές θερμίδες και την ίδια ώρα ο έλεγχος του εγκεφάλου τους (με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση fMRI) αποκάλυπτε ότι στους μεν αδύνατους ενεργοποιείτο η περιοχή που συνδέεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων, ενώ αντίθετα στους παχύσαρκους δεν υπήρχε ανάλογη δραστηριότητα στην ίδια περιοχή.

Οι ερευνητές μετέβαλαν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα των εθελοντών, ώστε το σάκχαρο να είναι φυσιολογικό ή χαμηλό. Παρατήρησαν ότι όταν τα αποθέματα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους να ελέγχουν την λαχτάρα τους για φαγητό.

Η έλλειψη γλυκόζης (σακχάρου), εξασθενεί τις άμυνες του ανθρώπου ιδιαίτερα απέναντι στα φαγητά με τις πολλές θερμίδες. Οι παχύσαρκοι είναι κατ' εξοχήν ευάλωτοι, καθώς και η παραμικρή μείωση του σακχάρου στο αίμα τους, τους δημιουργεί μια ισχυρή λαχτάρα για υδατάνθρακες. Αν μεν πρόκειται για «καλούς» υδατάνθρακες (φρούτα και λαχανικά, καφέ ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως κ.α.), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα αν πρόκειται για «κακούς» υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, αναψυκτικά, γλυκά, σνακ κ.α.), τότε αυξάνεται το βάρος.

Όταν το σάκχαρο ήταν χαμηλό, ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, γεγονός ενδεικτικό για την επιθυμία του ατόμου να φάει. Παράλληλα ο προμετωπιαίος φλοιός, που συνήθως ασκεί κατασταλτικό έλεγχο στην επιθυμία για φαγητό, είναι σε μειονεκτική θέση και αδυνατεί να «φρενάρει» τη λιγούρα, πράγμα που συμβαίνει πρωτίστως στους παχύσαρκους.

Όταν, αντίθετα, το σάκχαρο είναι φυσιολογικό, τότε οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και έτσι μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερο αυτό-έλεγχο στην πείνα τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επίσης μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προσμονή της ανταμοιβής (μέσω της απόλαυσης του φαγητού).

«Νομίζω ότι υπάρχουν βασικά βιολογικές αιτίες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία τους για φαγητό», δήλωσε ο Δρ Σέργουιν. «Υπάρχει ένα κέντρο ελέγχου, μια ανώτερη λειτουργία που ελέγχει τα κέντρα της ανταμοιβής. Αυτό το κέντρο ελέγχου υστερεί στους ανθρώπους με παχυσαρκία. Δεν ενεργοποιούν αυτό το σύστημα (αυτό-ελέγχου) και αυτό πιθανώς συμβάλλει στην παχυσαρκία τους».

Όπως είπε, θα χρειαστούν και άλλες μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών για να επιβεβαιωθεί ότι οι παχύσαρκοι είναι λιγότερο ικανοί να απενεργοποιήσουν τα μέρη του εγκεφάλου τους που τους ωθούν στην επιθυμία για φαγητό.
Για περισσότερες πληροφορίες για Διαιτολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη, καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν.
Oι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.
Καμία ιατρική επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (MMR), ευθύνεται για αυτισμό.
Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα-Β δεν έχει καμία σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απόλυτα ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί πουθενά στον κόσμο σοβαρή παρενέργεια.
Καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος όπως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Η ευθύνη που έχουμε σαν γονείς και γιατροί, και έχει σαν αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ανεμβολιάστων η πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών, είναι πολύ μεγάλη.
Γενικά τα εμβόλια και ο τρόπος που παράγονται είναι απόλυτα ασφαλή και οι μικρές παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μπορεί να είναι για κάποια από αυτά χαμηλός πυρετός, άλγος στο σημείο της ένεσης, οίδημα τοπικά κλπ. Εξ άλλου αν αναλογιστούμε την ωφέλεια που παρέχουν, ο οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός κίνδυνος φαντάζει αστείος.
Τα πολυδύναμα εμβόλια (πολλά μαζί στην ίδια σύριγγα) τα προτιμούμε επειδή απαλλάσσουν το παιδί μας από τα πολλά τρυπήματα
Εμβολιαστικό πρόγραμμα
Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούμε το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που μπορείτε να βρείτε είτε στο διαδίκτυο, ή στο νέο βιβλιάριο υγείας, που δίνεται στα νεογέννητα από το Μαιευτήριο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα εμβόλια που γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταιό. Αρχίζουν στο τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν τρεις δόσεις, με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα που θέλει δύο.
Ένα χρόνο μετά την τελευταία δόση ακολουθεί επαναληπτικός εμβολιασμός για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας.
Από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών, μία φορά τον χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και όποιες άλλες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Το εμβόλιο γίνεται για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από τηνβαριά γρίπη, που μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία, και όχι τόσο για την πιθανότητα θανάτου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το παιδικό αντιγριπικό ή η μισή δόση από των ενηλίκων. Γι αυτά που είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται ο εμβολιασμός των ενηλίκων που ζουν ή έρχονται σε επαφή με το βρέφος.
Στον πρώτο χρόνο συνιστάται να γίνει η 1η δόση για την ηπατίτιδα-Α.
Στους 15 περίπου μήνες θα κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά, και τη δερμοαντίδραση μαντού.
Στους 18 μήνες θα γίνει η τελευταία επαναληπτική δόση για την μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α.
Στην ηλικία των 2 ετών θα κάνει την τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.
Στην ηλικία των 5 ετών, όταν το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, πρέπει να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο για την ιλαρά – ερυθρά - παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σαν ένα, στην ίδια σύριγγα. Ποιο θα προτιμήσετε δεν έχει σημασία σαν αποτέλεσμα. Αυτό που τα περιέχει όλα σε μία σύριγγα θα γλιτώσει το παιδί σας από 2 τρυπήματα.
Από την ηλικία των πέντε περίπου ετών μέχρι και την ηλικία των 11 ετών και εφ’ όσον έχουν γίνει σωστά οι εμβολιασμοί, δεν υπάρχει εμβόλιο για να γίνει.
Στην ηλικία των 11 ετών πρέπει να εμβολιαστεί με ειδικά κατασκευασμένο για τους εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνει μία τελευταία δόση για τη μηνιγγίτιδα με ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον χρόνο αυτό και που προστατεύει τους νεαρούς έφηβους για δύο επιπλέον στελέχη μηνιγγιτιδοκόκκου.
Μετά τα 11 χρόνια και μέχρι τέλους ζωής, συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο μια φορά κάθε 10 χρόνια.
Στην ηλικία των 12 -15 ετών, μόνο για τα κορίτσια, μην αμελήσετε να τους κάνετε, και είναι δωρεάν, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Για περισσότερες πληροφορίες για Παιδίατρους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr