Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΘΟΣ

Το πένθος όπως και ο θάνατος είναι συνυφασμένος με την ίδια μας την ζωή, έτσι όπως την βιώνουμε ως ξεχωριστές οντότητες, μέσα από τις στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις , μέσα από τον τρόπο που λειτουργούμε σε ένα ευρύτερο σύστημα αξιών και πεποιθήσεων. Στην σύγχρονη κοινωνία ο θάνατος βρίσκεται εξόριστος και καμουφλαρισμένος. Στην σημερινή εξελιγμένη τεχνολογικά και επιστημονικά κοινωνία έχουμε βρει τρόπους, φάρμακα και θεραπείες για να θωρακίζουμε και να θεραπεύουμε το ανθρώπινο σώμα από την ασθένεια. Η νόηση μας έχει προχωρήσει στα να θωρακιζόμαστε απέναντι στην ευαλωτότητα μας, χωρίς να μπορούμε να καταργήσουμε την φθορά. Αυτό που γίνεται όλο και πιο δύσκολο είναι το να συνοδεύσουμε κάποιον στο τέλος της ζωής του όταν όλες μας οι εκκλήσεις, οι παρεμβάσεις και οι προσπάθειες έχουν πλέον εξαντληθεί. Στο βιβλίο Αγαπητέ Θεέ του Έρικ Εμανουέλ Σμιτ, περιγράφεται η επιθανάτια εμπειρία ενός παιδιού και οι τελευταίες μέρες της ζωής του στο νοσοκομείο. Οι γονείς του στέκονται αμήχανοι και μουδιασμένοι από τον πόνο τους μπροστά στο παιδί. Αποφεύγουν την πραγματικότητα, κάθε τους επαφή διστακτική και φοβισμένη. Ο αυθορμητισμός , η τρυφερότητα ακόμα και ο θυμός και η θλίψη συνθλίβονται . Τελικά με την βοήθεια μιας νοσοκόμας ο μικρός ήρωας του βιβλίου αποφασίζει να συμπυκνώσει τα χρόνια της ζωής που θα ήθελε να ζήσει μέσα στις ημέρες που του απομένουν και περνά με έναν ευφάνταστο και συγκινητικό τρόπο όλα τα στάδια μιας πορείας μέσα στον χρόνο. Την εφηβεία, την ενηλικίωση, την δημιουργία ουσιωδών και συντροφικών σχέσεων, την κατανόηση και την διαφορετικότητα, την συμπόνια και το χιούμορ και τελικά τα γηρατειά και την αποδοχή του θανάτου.
Όταν ένα παιδί πάσχει από μία χρόνια νόσο απειλητική για την ίδια του την ύπαρξη, η σιωπή έρχεται  να υποκαταστήσει το κενό του λόγου, το προσωπείο το ίδιο το πρόσωπο. Η σιωπή από τους άλλους, τους γονείς, το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ακόμα και από τους φροντιστές υγείας του παιδιού, προαναγγέλλουν την οριστική σιωπή του θανάτου. Πώς να σκέφτεται ένα παιδί άραγε για τον θάνατο; Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μία σειρά από παράγοντες όπως την ηλικία του και το γνωστικό του επίπεδο, την ικανότητα να συλλαμβάνει αφαιρετικές έννοιες και να αντιλαμβάνεται την διαφορά ανάμεσα στο μόνιμο και το εφήμερο, το έμψυχο και το άψυχο, την συνείδηση της ατομικής του ύπαρξης και τον διαχωρισμό του από τους άλλους. Πώς μιλάς σε ένα παιδί για την φθορά και τον θάνατο; Οι ενήλικοι θεωρούν πως ένα παιδί ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν έχει την ικανότητα να συλλάβει σε γνωστικό επίπεδο αυτό που του συμβαίνει. .Συνήθως μπροστά στην ανάγκη τους να προστατεύσουν και να προστατευτούν από τον πόνο της απώλειας, αποφεύγουν να μιλούν μαζί του για την ασθένεια, αποκρύπτουν πληροφορίες, καλύπτονται πίσω από το φαινομενικά προστατευτικό αλλά ουσιαστικά εύθραυστο μανδύα των επιστημονικών εξηγήσεων, των ιατρικών μετρήσεων και επεμβάσεων, των δυσανάγνωστων ονομάτων. Το πάσχον σώμα του παιδιού γίνεται επίκεντρο σύγκρουσης γύρω από την ζωή και τον θάνατο με τις προσδοκίες, τις ελπίδες αλλά και τις ενοχές να έχουν τον δικό τους ρόλο. Το παιδί βιώνει ένα έντονο άγχος για την ύπαρξη του. Ο σωματικός πόνος υπάρχει όπως και η συναισθηματική του σύγχυση. Η ασθένεια μπορεί να γίνει αντιληπτή ως τιμωρία, ως απειλή για την άρση της αγάπης των γονιών. Ποιες είναι οι αναπαραστάσεις και οι εσωτερικές εικόνες των παιδιών για τον θάνατο; Άραγε διαφέρουν τόσο πολύ από τις δικές μας; Ναι μπορούμε να μιλήσουμε για αυτόν αναλύοντας επιστημονικές, φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές παραμέτρους. Ποια ήταν  η δική σας πρώτη επαφή με τον θάνατο; Τι εικόνες, εντυπώσεις και μνήμες μπορείτε να επαναφέρετε από τότε; Υπήρξε κάποιος που να άκουσε τις ερωτήσεις σας; Να μοιράστηκε μαζί σας τα πρωτόγνωρα αισθήματα που σας γεννήθηκαν; Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι είναι ελεύθερο να σας κάνει ερωτήσεις. Ότι μπορεί να εκφράσει τον φόβο, τον θυμό, την απελπισία και το άγχος του και την περιέργεια του.
‘Το παιδί που δεν μιλά, δεν γνωρίζει τον θάνατο, γνωρίζει την απουσία’, Guite Guerin.
Για περισσότερες πληροφορίες για Ψυχολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ EBOLA

Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο που προστατεύει τα πειραματόζωα έναντι θανατηφόρου μορφής του ιού Ebola. Ο Ebola, που εντοπίστηκε το 1976, προκαλεί τον θάνατο άνω του 90% των ανθρώπων που μολύνει.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο κατά του Ebola που παραμένει ενεργό μακροπρόθεσμα, επομένως μπορεί να αποθηκευτεί με επιτυχία. Οι πάσχοντες από τον ιό εμφανίζουν ναυτία, εμετούς, εσωτερική αιμορραγία και οργανική ανεπάρκεια πριν πεθάνουν.
Το νέο εμβόλιο περιέχει συνθετική ιική πρωτεΐνη που οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει καλύτερα τον ιό Ebola. Προστάτευσε το 80% των ποντικών στα οποία εγχύθηκε ο ιός, δήλωσε ο Charles Arntzen από το Arizona State University. Πρόσθεσε ότι επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί το εμβόλιο σε στέλεχος του Ebola που είναι εγγύτερα σε αυτό που προσβάλλει τους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Proceedings of National Academy of Sciences».
Πηγή: health.in.gr

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πολωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου κρίνοντας μόνο την μυρωδιά που αναδύει το σώμα του, σύμφωνα με άρθρο που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Personality.

Η μελέτη

Η Δρ Αγκνιέσκα Σοροκοβσκα από το Πανεπιστήμιο του Βροκλάου στην Πολωνία ζήτησε από 30 άνδρες και 30 γυναίκες να φορέσουν λευκά βαμβακερά μπλουζάκια για τρεις συνεχόμενες νύχτες. Οι συμμετέχοντες δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν αρώματα, αποσμητικά ή σαπούνια καθώς επίσης να καπνίσουν ή να καταναλώσουν αλκοόλ ή ακόμη να φάνε τροφές με έντονη μυρωδιά. Επίσης υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητας.
Τα μπλουζάκια συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν από μια δεύτερη ομάδα 100 ανδρών και 100 γυναικών. Οι βαθμολογητές έπρεπε να μυρίσουν τα μπλουζάκια (που είχαν τοποθετηθεί σε ειδικές πλαστικές σακούλες) και να κρίνουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εθελοντών, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Κάθε βαθμολογητής έκρινε έξι μπλουζάκια, και κάθε μπλουζάκι αξιολογήθηκε από 20 βαθμολογητές.
Οι αξιολογήσεις των βαθμολογητών ταυτίστηκαν με τις αυτό-εκτιμήσεις των εθελοντών ως προς τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια (τάση για κοινωνικότητα), τη νευρωτική συμπεριφορά (τάση για άγχος και κακοκεφιά) και την κυριαρχία (τάση για ηγετική συμπεριφορά).
Ωστόσο οι βαθμολογητές πρόβλεψαν το επίπεδο εξωστρέφειας και νευρωτικής συμπεριφοράς μέσω της οσμής με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους συμμετέχοντες σε μια διαφορετική έρευνα που προέβλεπαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με βάση τηλεοπτικά σποτάκια όπου φαινόταν η συμπεριφορά των εθελοντών.
Οι αξιολογήσεις για την κυριαρχία ήταν πιο ακριβείς στην περίπτωση όπου ο βαθμολογητής έκρινε τη οσμή εθελοντή αντίθετου φύλου, γεγονός που σημαίνει ότι η κρίση είναι σημαντική όταν πρόκειται να επιλέξουμε σύντροφο.
Μυρωδιές και συναισθήματα
Η εξωστρέφεια, η νευρωτική συμπεριφορά και η κυριαρχία είναι χαρακτηριστικά, που μέχρι ορισμένου σημείου, μπορούν να εκφραστούν και με τη φυσιολογία του σώματος, περιλαμβανομένων και των συναισθημάτων.
Για παράδειγμα, τα νευρωτικά άτομα ιδρώνουν περισσότερο όταν αγχώνονται, καθώς το στρες τροποποιεί τα βακτήρια στις μασχάλες και διαφοροποιεί την οσμή του δέρματος.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επίσης σχετίζονται με την έκκριση ορμονών, οι οποίες αλλάζουν την μυρωδιά κάθε ανθρώπου. Τα άτομα με υψηλή κυριαρχία έχουν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της τροποποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Πηγη: health.in.gr

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

Συνήθως υποχωρεί σύντομα, καμιά φορά μπορεί να ξαναεμφανιστεί και να χρειαστεί η εκ νέου χορήγηση φαρμάκων και σπάνια χειρουργείται.
Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Ι. Στεφανάδη, καθηγητή Καρδιολογίας, πρόεδρο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, το περικάρδιο περιβάλλει και συγκρατεί την καρδιά στη θέση της.
Αποτελείται από 2 πέταλα, μεταξύ των οποίων υπάρχει μια λεπτή στοιβάδα υγρού. Η φλεγμονή του περικαρδίου ονομάζεται περικαρδίτιδα. Η πιο συχνή αιτία φλεγμονής είναι η προσβολή του περικαρδίου από ιούς. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, μύκητες ή φυματίωση.
Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, τραυματισμό του θώρακα ή ακτινοθεραπεία.
Τέλος, η περικαρδίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρκίνου ή γενικευμένου φλεγμονώδους νοσήματος. Σε μερικές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται αίτιο (ιδιοπαθής). Κύρια συμπτώματα είναι το οπισθοστερνικό άλγος και ο πυρετός. Το άλγος είναι οξύ και επιδεινώνεται με τη βαθιά αναπνοή, την κατάποση, τον βήχα ή την κατάκλιση, ενώ υποχωρεί στην καθιστή θέση ή με την κλίση του σώματος προς τα εμπρός. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα.
Τις περισσότερες φορές η περικαρδίτιδα υποχωρεί με τη βελτίωση της φλεγμονής. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να επιπλακεί. Σε μερικές περιπτώσεις το περικαρδιακό υγρό αυξάνεται και πιέζει τις καρδιακές κοιλότητες, οι οποίες δεν μπορούν να γεμίσουν με αίμα. Αυτό ονομάζεται καρδιακός επιπωματισμός και είναι επικίνδυνος για τη ζωή. Αντιμετώπιση του επιπωματισμού είναι η άμεση παροχέτευση του υγρού.
Σπανιότερα, αν το περικάρδιο φλεγμαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να παχυνθεί και να συρρικνωθεί, παρεμποδίζοντας τη φυσιολογική πλήρωση της καρδιάς. Και οι δύο παραπάνω επιπλοκές εκδηλώνονται με δύσπνοια. Ενίοτε, η φλεγμονή προσβάλλει ταυτόχρονα και το μυοκάρδιο (μυοπερικαρδίτιδα).
Σε σοβαρή μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, ενώ σπάνια έχουν αναφερθεί και θάνατοι. Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα και εξέταση, το καρδιογράφημα και το υπερηχογράφημα. Μπορεί να χρειαστεί και αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Αν το περικαρδιακό υγρό δεν υποχωρεί και δεν μπορεί να τεθεί διάγνωση, απαιτείται αφαίρεση και εξέταση του υγρού. Η θεραπεία της περικαρδίτιδας είναι φαρμακευτική.
Η νόσος συνήθως υποχωρεί σύντομα. Καμιά φορά, μετά το τέλος της θεραπείας, μπορεί να ξαναεμφανιστεί και να χρειαστεί η εκ νέου χορήγηση φαρμάκων. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται η αφαίρεση του περικαρδιακού υγρού. Στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που το περικάρδιο παχύνει και εμποδίζει τη λειτουργία της καρδιάς είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεσή του.

Πηγή: alithia.com.cy
Για περισσότερες πληροφορίες για Καρδιολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΥΔΡΟΚΗΛΗ

Υδροκήλη (hydrocele) είναι η διόγκωση του ενός (ετερόπλευρη) ή των δύο ημιοσχέων (αμφοτερόπλευρη), που οφείλεται στη συγκέντρωση υγρού, μεταξύ των δύο πετάλων του ιδίως ελυτροειδή χιτώνα και που μπορεί να είναι πρωτοπαθής, αγνώστου δηλαδή αιτιολογίας ή δευτεροπαθής λόγω οξείας ή χρόνιας επιδιδυμίτιδας ή και λόγω προηγηθείσας εγχείρησης κιρσοκήλης. Η διόγκωση, που είναι ομαλή, ελαστική στη σύσταση, χωρίς μεγάλη τάση και παρουσιάζει διαύγεια στο φώς, συχνά προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και μπορεί να επεκτείνεται υψηλά μέχρι το βουβωνικό πόρο και να καλύπτει τον σύστοιχο, αλλά συχνά και τον αντίστοιχο όρχι, όπως και το πέος. Στα νεογνά και μικρά παιδιά συνήθως επικοινωνεί με την περιτοναϊκή κοιλότητα, όπου το υγρό μπορεί να μετακινείται σε ύπτια θέση και να επανεμφανίζεται στην όρθια.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τον υπερηχοτομογραφικό έλεγχο, που δείχνει το υγρό και τη διαφοροδιαγιγνώσκει από άλλες καταστάσεις, που εκτιμώνται στην κλινική εξέταση, όπως η βουβωνοκήλη, άλλου είδους διογκώσεις του όρχι ή των εξαρτημάτων του, όπως και από την αιματοκήλη (heamatocele), που δεν διαυγάζει και συγχέεται με συμπαγείς διογκώσεις
H χειρουργική αποκατάσταση, με οσχεϊκή τομή και με άνοιγμα του ελυτροειδή χιτώνα, που ακολουθείται από την μαρσιποποίηση της κοιλότητας, αποτελεί τον χρυσό κανόνα της θεραπείας. Όμως σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να επιχειρείται η παρακέντηση του σάκκου και η έγχυση κάποιας σκληρυντικής ουσίας (σκληροθεραπεία), ενώ στα μικρά παιδιά πρέπει η προσπέλαση να γίνεται με βουβωνική τομή, ώστε να επιχειρείται και η σύγκλειση της επικοινωνίας με την περιτοναϊκή κοιλότητα.

Κύστεις επιδιδυμίδας και κύστεις σπερματικού τόνου
Οι κύστεις της επιδιδυμίδας (epididymal cysts), είναι μικρές υπό τάση κύστεις, που εντοπίζονται στη κεφαλή της, ακριβώς πάνω από τον όρχι όπου και ψηλαφώνται. Συχνά είναι πολλαπλές και προέρχονται είτε από συγγενή εκκολπώματα του πόρου της επιδιδυμίδας, είτε παριστούν διογκωμένα από απόφραξη λόβια της επιδιδυμίδας, οπότε στην αναρρόφηση αποκαλύπτεται να περιέχουν σπέρμα (σπερματοκήλες). Πολλές φορές προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις και επεκτείνονται πάνω από τον όρχι, από τον οποίο ξεχωρίζουν σαφώς, κατά μήκος του σπερματικού τόνου και χαρακτηρίζονται για το λόγο αυτό κύστεις σπερματικού τόνου. Ο έλεγχος με τους υπερήχους βοηθά στη διάγνωση και διαφοροδιάγνωση και επιβεβαιώνει τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Η θεραπεία αντιπροσωπεύεται από τη χειρουργική αφαίρεση, που γίνεται ή συνιστάται μόνο όταν υπάρχουν τοπικά ενοχλήματα ή πόνος, που ενοχλούν πολύ τον ασθενή.
Συστροφή του όρχι και των εξαρτημάτων του
Η συστροφή του όρχι (torsion of testis) είναι μία επείγουσα ουρολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την περιστροφή του όρχι γύρω από τον σπερματικό τόνο, με αποτέλεσμα να σταματά η εισροή αίματος σ΄ αυτόν και να γίνεται ισχαιμικός, να διογκώνεται και να είναι επώδυνος . Οι όρχεις που δεν έχουν λάβει την οριστική θέση τους (εξωβουβωνική κρυψορχία, ανελκόμενοι όρχεις) είναι περισσότερο επιρρεπείς σε συστροφή, που συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικίες 10- 18 χρόνων, ενώ η συστροφή των όρχεων είναι ασυνήθης σε άτομα άνω των 30 χρόνων.
Η συστροφή εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο όσχεο, που μπορεί να αντανακλά προς το νεφρό και να συνοδεύεται από τάση για εμετό ή και εμετό, γεγονός που συγχέει την κλινική εικόνα με κωλικό του νεφρού. Στην κλινική εξέταση το σύστοιχο ημιόσχεο είναι διογκωμένο, το δέρμα λείο με αλλοιωμένο το χρώμα του (κόκκινο ή κυανό), είναι εξαιρετικά επώδυνο στην εξέταση και ο όρχις βρίσκεται σε υψηλότερη θέση, σε σχέση με τον αντίθετο.
Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό και την κλινική εικόνα, ενώ στη διαφορική διάγνωση, που κύρια γίνεται από την οξεία επιδιδυμίτιδα, βοηθούν οι εξετάσεις αίματος και ούρων, που είναι φυσιολογικές στη συστροφή και παρουσιάζουν λευκοκυττάρωση και πολυμορφοπυρήνωση, όπως και πυοσφαίρια στην επιδιδυμίτιδα. Η ανύψωση του όρχι κατά την εξέταση προκαλεί πόνο σε συστροφή (σημείο Prenn θετικό), λόγω τάσης στον τόνο, ενώ αντίθετα ανακουφίζει από τον πόνο σε επιδιδυμίτιδα. Σε αμφίβολες περιπτώσεις, λόγω καθυστερημένης προσέλευσης ή μη σωστής εκτίμησης, είναι προτιμότερο να επέμβουμε χειρουργικά και να εκτιμήσουμε την κατάσταση, προβαίνοντας σε ανάταξη της συστροφής και ορχεοπηξία στην πλευρά αυτή αλλά και προληπτικά στην αντίθετη ή τοποθετώντας μία απλή παροχέτευση σε επιδιδυμίτιδα ή άλλη φλεγμονή. Είναι προτιμότερο το λάθος σε περίπτωση φλεγμονής, από την απώλεια ενός όρχι, σε περίπτωση συστροφής που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά, που αργότερα θα καταλήξει σε ορχεκτομή . Η ορχεκτομή επιβάλλεται και σε περιπτώσεις νέκρωσης του όρχι, που συνήθως επέρχεται σε 6-8 ώρες μετά τη συστροφή.  

Η διάκριση της συστροφής του όρχι από τη συστροφή της απόφυσής του ή εκείνης της επιδιδυμίδας, που εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα, συνήθως γίνεται στο χειρουργείο, όπου προβαίνουμε σε αφαίρεση των μικρών αυτών εξαρτημάτων, πριν η άσηπτη φλεγμονή τους ή η επιμόλυνση, προχωρήσει και επεκταθεί στον ίδιο τον όρχι.

Πηγή: www.healthierworld.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για Ουρολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Χοληστερίνη και φυσιολογικές τιμές
Οι τιμές που ακολουθούν είναι κατά προσέγγιση, οι μέσες φυσιολογικές τιμές για παιδιά από 2-14 ετών. Η ολική χοληστερίνη στα παιδιά πρέπει να είναι λιγότερο από 170, η HDL (καλή χοληστερίνη), πρέπει να είναι πάνω από 35, ενώ LDL (κακή χοληστερίνη) κάτω από 110 και τα τριγλυκερίδια περίπου 35-115.
Χοληστερίνη και διατροφή
Για αν προφυλάξετε τα παιδιά σας από πιθανή χοληστερίνη πρέπει, να ακολουθήσουν μια διατροφή. Η διατροφή αυτή, πρέπει να περιέχει φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φρούτα και όσπρια, λευκό άπαχο κρέας, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, ελαιόλαδο, τυριά με χαμηλά λιπαρά, όπως ανθότυρο, μυζήθρα ή κότατζ, και ψάρια βραστά ή ψητά.
Χοληστερίνη και θεραπεία
Η θεραπεία της χοληστερίνης στα παιδιά είναι διατροφική, ενώ φάρμακα δίνονται σε πολύ λίγα παιδιά που έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν ανταποκρίνονται καλά στη δίαιτα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η διατροφή που δίνεται στα παιδιά δεν εμποδίζει τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, είναι απαραίτητο όμως να συνεχίζεται για όλη τη ζωή, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέσα σε φυσιολογικά όρια.
Χοληστερίνη και αίτια
Η αυξημένη χοληστερίνη στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και κορεσμένα λίπη, σε κληρονομική διαταραχή, στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερίνης δεν είναι φυσιολογικός, σε νόσο που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών.
Χοληστερίνη, εξετάσεις και παιδιά
Στα παιδιά, η εξέταση για χοληστερίνη πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δύο ετών, αφού νωρίτερα δεν δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελέγχονται τα παιδιά που είναι υπέρβαρα, στο πλαίσιο όμως του προληπτικού αιματολογικού ελέγχου, καλό είναι να εξετάζονται όλα τα παιδιά, αφού στο 90% των περιπτώσεων, το εύρημα είναι τυχαίο. Ακόμα απαραίτητος θεωρείτε ο έλεγχος σε παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό.
Χοληστερίνη και ποσοστά
Περίπου ένα στα τρία παιδιά σήμερα στην Ελλάδα, ποσοστό περίπου 27-28%, έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό αυτό, είναι πολύ σημαντικό.
Χοληστερίνη και παιδιά
Η υπερχοληστερολαιμία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα παιδιά. Ωστόσο, για να δημιουργηθεί σημαντική βλάβη στον οργανισμό, μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γύρω στα 15 με 20 χρόνια. Συνεπώς ελέγχοντας την χοληστερίνη, αποτρέπουμε τα σοβαρά προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος στην αρχή της ενηλικίωσης.
Πηγή: www.asxetos.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για Ενδοκρινολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Καρδιολόγοι Αθήνα

Καρδιολόγοι Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Καρδιολόγοι Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε καρδιολόγους σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία.

Ενδοκρινολόγοι Αθήνα

Ενδοκρινολόγοι Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Ενδοκρινολόγοι Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε ενδοκρινολόγους σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία.

Γναθοχειρουργοί Αθήνα.

Γναθοχειρουργοί Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Γναθοχειρουργοί Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε γναθοχειρουργούς σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία.

Γαστρεντερολόγοι Αθήνα.

Γαστρεντερολόγοι Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Γαστρεντερολόγοι Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε γαστρεντερολόγους σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία.

Ακτινολόγοι-Ακτινοδιαγνώστες Αθήνα

Ακτινολόγοι-Ακτινοδιαγνώστες Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Ακτινολόγοι-Ακτινοδιαγνώστες Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε ακτινολόγους σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία.

Αλλεργιολόγοι Αθήνα.

Αλλεργιολόγοι Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Αλλεργιολόγοι Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε αλλεργιολόγους σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία.

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑ

Δερματολόγοι-Αφροδισιολόγοι Αθήνα. Μέσα από την ενότητα Δερματολόγοι-Αφροδισιολόγοι Αθήνα του ygeia.com.gr μπορείτε να αναζητήσετε δερματολόγους σε όλη την Αθήνα καθώς και να βρείτε εύκολα τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε επαγγελματία