Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αθήνα - Από το άγχος και το κάπνισμα πιστεύουν οι Έλληνες ότι «απειλείται» η υγείας τους, ενώ οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι το Ε.Σ.Υ. οδεύει ή βρίσκεται σε κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμη που διεξήχθη στην Ελλάδα από την εταιρεία Focus Bari για λογαριασμό του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας Αγοράς Iris (International Research Institutes), μέλος του οποίου είναι η εταιρεία.
Η έρευνα
Στόχος της έρευνας ήταν η συγκριτική μελέτη των αντιλήψεων και εμπειριών του κοινού ως προς θέματα που αφορούν στην Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγειονομικής Περίθαλψης σε κάθε χώρα.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού, με κοινό ερωτηματολόγιο σε 28 χώρες, στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική. Στο σύνολο των χωρών απάντησαν περίπου 22.000 άτομα. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2011.
Στην Ελλάδα, επιλέχθηκαν 1.002 άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, από το σύνολο της χώρας. Ενώ οι απαντήσεις συλλέχθηκαν με συνδυασμό μεθοδολογιών για τη βέλτιστη κάλυψη του πληθυσμού (Online συνεντεύξεις μέσω του ιδιόκτητου πάνελ FocusOnLine μεταξύ των χρηστών internet, τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ μη χρηστών internet).
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η σωματική άσκηση, οι μολυσματικοί παράγοντες σε τρόφιμα και νερό, ο ανεπαρκής ύπνος, ο τρόπος διατροφής και η κληρονομικότητας, αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο τους κυριότερους αντιλαμβανόμενους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.
Κατά την άποψη των Ελλήνων, πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας επιρροής της υγείας είναι το άγχος (97%), ενώ σε σχέση με τα διεθνή αποτελέσματα, στη χώρας θεωρούνται σημαντικότεροι παράγοντες το κάπνισμα (91%), η χρήση αλκοόλ (86%) αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της ζωής. Αντίθετα, λιγότερο σημαντικοί παράγοντες για τους Έλληνες είναι η χρήση των φαρμάκων (69%) και η κακή ποιότητα ύπνου(86%).
Καλό θεωρεί η πλειοψηφία (57%) των συμπολιτών μας το επίπεδο υγείας τους, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο αποτυπώνονται στη χώρα μας και οι δείκτες των συνηθέστερων χρόνιων νοσημάτων.
Σε παγκόσμια κλίμακα μόνο δύο στους έξι πολίτες θεωρούν ικανοποιητικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του. Με ποσοστά μεγαλύτερα του μέσου όρου σημειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης σε χώρες της Ασίας, στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Απογοητευμένοι εμφανίζονται οκτώ στους δέκα Έλληνες, που δηλώνουν ότι το ΕΣΥ οδεύει ή βρίσκεται σε κρίση (62%) .
Ως προς τη χρήση των ιατρικών ειδικοτήτων ή και εξειδικευμένων επαγγελματιών, παρατηρούμε ότι σε σύγκριση με τα διεθνή στοιχεία, οι πολίτες στη χώρα μας απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε φαρμακοποιούς (63% έναντι 45%) και σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (45% έναντι 24%), ενώ σε σχέση με το μέσο όρο οι Έλληνες απευθύνονται σε μικρότερο βαθμό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, μαίες, κ.λπ.) αλλά και σε επαγγελματίες της εναλλακτικής ιατρικής.
Βασικοί φορείς πληροφόρησης όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, είναι για τους Έλληνες οι εξειδικευμένοι γιατροί (46%) και φαρμακοποιοί (44%). Σε σχέση με τη διεθνή τάση, οι Έλληνες απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας(29%), καθώς και σε σχετικές ιστοσελίδες (51%) στο διαδίκτυο, ενώ εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους ξένους, αφιερώματα υγείας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα ΜΜΕ.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου