Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πολωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου κρίνοντας μόνο την μυρωδιά που αναδύει το σώμα του, σύμφωνα με άρθρο που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Personality.

Η μελέτη

Η Δρ Αγκνιέσκα Σοροκοβσκα από το Πανεπιστήμιο του Βροκλάου στην Πολωνία ζήτησε από 30 άνδρες και 30 γυναίκες να φορέσουν λευκά βαμβακερά μπλουζάκια για τρεις συνεχόμενες νύχτες. Οι συμμετέχοντες δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν αρώματα, αποσμητικά ή σαπούνια καθώς επίσης να καπνίσουν ή να καταναλώσουν αλκοόλ ή ακόμη να φάνε τροφές με έντονη μυρωδιά. Επίσης υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητας.
Τα μπλουζάκια συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν από μια δεύτερη ομάδα 100 ανδρών και 100 γυναικών. Οι βαθμολογητές έπρεπε να μυρίσουν τα μπλουζάκια (που είχαν τοποθετηθεί σε ειδικές πλαστικές σακούλες) και να κρίνουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εθελοντών, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Κάθε βαθμολογητής έκρινε έξι μπλουζάκια, και κάθε μπλουζάκι αξιολογήθηκε από 20 βαθμολογητές.
Οι αξιολογήσεις των βαθμολογητών ταυτίστηκαν με τις αυτό-εκτιμήσεις των εθελοντών ως προς τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια (τάση για κοινωνικότητα), τη νευρωτική συμπεριφορά (τάση για άγχος και κακοκεφιά) και την κυριαρχία (τάση για ηγετική συμπεριφορά).
Ωστόσο οι βαθμολογητές πρόβλεψαν το επίπεδο εξωστρέφειας και νευρωτικής συμπεριφοράς μέσω της οσμής με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους συμμετέχοντες σε μια διαφορετική έρευνα που προέβλεπαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με βάση τηλεοπτικά σποτάκια όπου φαινόταν η συμπεριφορά των εθελοντών.
Οι αξιολογήσεις για την κυριαρχία ήταν πιο ακριβείς στην περίπτωση όπου ο βαθμολογητής έκρινε τη οσμή εθελοντή αντίθετου φύλου, γεγονός που σημαίνει ότι η κρίση είναι σημαντική όταν πρόκειται να επιλέξουμε σύντροφο.
Μυρωδιές και συναισθήματα
Η εξωστρέφεια, η νευρωτική συμπεριφορά και η κυριαρχία είναι χαρακτηριστικά, που μέχρι ορισμένου σημείου, μπορούν να εκφραστούν και με τη φυσιολογία του σώματος, περιλαμβανομένων και των συναισθημάτων.
Για παράδειγμα, τα νευρωτικά άτομα ιδρώνουν περισσότερο όταν αγχώνονται, καθώς το στρες τροποποιεί τα βακτήρια στις μασχάλες και διαφοροποιεί την οσμή του δέρματος.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επίσης σχετίζονται με την έκκριση ορμονών, οι οποίες αλλάζουν την μυρωδιά κάθε ανθρώπου. Τα άτομα με υψηλή κυριαρχία έχουν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία με τη σειρά της τροποποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Πηγη: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου