Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Δερματικές βλάβες
Οι συχνότερες δερματικές βλάβες που βλέπουμε στην Παιδιατρική Πλαστική Χειρουργική είναι οι συγγενείς (εκ γενετής) μελαγχρωματικοί σπίλοι και οι δερματικές αγγειακές βλάβες. Άλλες παθήσεις δέρματος / μαλακών ιστών σε παιδιά είναι δερμοειδείς κύστεις, καλοήθη ογκίδια, αμαρτώματα, νευροϊνωμάτωση κ.τ.λ.
Συγγενείς μελαγχρωματικοί σπίλοι
Οι συγγενείς (εκ γενετής) μελαγχρωματικοί σπίλοι δημιουργούνται λόγω ανώμαλης συγκέντρωσης μελανοκυττάρων σε κάποιο σημείο του δέρματος, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου πριν τη γέννηση. Διαφέρουν από τους κοινούς σπίλους (ελιές) όχι μόνο ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς την παθολογία τους.

Αναλόγως του μεγέθους τους, οι συγγενείς σπίλοι χαρακτηρίζονται ως μικροί, μεσαίοι, ευμεγέθεις και γιγαντιαίοι, στους οποίους μεγάλη έκταση της επιφάνειας του σώματος καλύπτεται από το μελαγχρωματικό σπίλο. Ουσιώδους σημασίας είναι το γεγονός ότι οι σπίλοι αυτοί έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος. Για το λόγο αυτό, συνιστάται αφαίρεσή τους σε μικρή ηλικία.

Η χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση γίνεται νωρίς στην παιδική ηλικία, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος κακοήθειας, να αντιμετωπιστεί η δυσμορφία και να αποφευχθεί ο στιγματισμός του παιδιού στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Η μέθοδος Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής, που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση του σπίλου, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ανατομικής περιοχής.

Αγγειακές δερματικές βλάβες
Οι αγγειακές δερματικές βλάβες είναι συχνές σε παιδιά και είτε είναι ήδη παρούσες στη γέννηση είτε εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της ζωής ή και αργότερα.

Παραδείγματα δερματικών αγγειακών βλαβών αποτελούν τα ακόλουθα:
•    Αιμαγγείωμα
•    Τριχοειδική αγγειακή δυσπλασία – Port Wine Stain
•    Λεμφική δυσπλασία – Λεμφαγγείωμα
•    Αρτηριακή, φλεβική, μεικτή αγγειακή δυσπλασία
Οι αγγειακές αυτές βλάβες μπορεί να είναι μεμονωμένες ή να προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, συστηματικές διαταραχές ή να σχετίζονται με κάποιο σύνδρομο.

Κάθε μία από τις προαναφερθείσες δερματικές αγγειακές βλάβες αποτελεί ξεχωριστή παθολογική οντότητα και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν συντηρητική αγωγή, Laser, χειρουργική αφαίρεση και πλαστική χειρουργική αποκατάσταση, ενέσιμη σκληροθεραπεία, συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

Γεωργαντοπούλου Ανθή
Πλαστικός Χειρουργός
www.ag-plasticsurgery.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου