Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Αιμορροιδοπάθεια είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία από τον δακτύλιο του πρωκτού προβάλλει μία μάζα από αγγειακό ιστό η οποία πολύ συχνά αιμορραγεί. Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω. Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν αναφορές στο νόσημα αυτό. Η πάθηση οφείλεται κατά βάση στην χαλάρωση των αγγειακών ιστών της περιοχής που βοηθούν στην συγκράτηση των κοπράνων και στην αφόδευση. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, οι αναβολές της αφόδευσης λόγω έλλειψης χρόνου ή κοινωνικών περιστάσεων και η παρατεταμένη παραμονή στον χώρο της αφόδευσης. Συχνά εμφανίζονται και στη διάρκεια της εγκυμoσύνης, μερικές φορές μάλιστα επιμέvouv και μετά τον τοκετό.
Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθος τους και την διάρκεια της εμφάνισης τους κατατάσσονται σε πρώτου, δευτέρου, τρίτου και τετάρτου βαθμού. Οι πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν, οι δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της αφόδευσης και επανέρχονται μόνες μέσα στον πρωκτό. Οι τρίτου βαθμού αιμορροΐδες επανέρχονται μόνο με βοήθεια και οι τετάρτου βαθμού παραμένουν πάντοτε έξω.
Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργούν οι αιμορροΐδες είναι η αιμορραγία. Μπορεί να απολεσθούν σημαντικές ποσότητες αίματος με αποτέλεσμα την σιδηροπενική αναιμία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αιμορραγία από τον πρωκτό δεν προκαλούν μόνο οι αιμορροΐδες, αλλά και άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις. Πολλές από τις παθήσεις αυτές συνυπάρχουν με τις αιμορροΐδες και γι΄ αυτόν τον λόγο η εμφάνιση αίματος θα πρέπει να ερευνηθεί επισταμένως με σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Εάν κάποιος παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα του ή στον πρωκτό, θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφθεί τον ιατρό για να διευκρινίσει το θέμα.
Τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργούν οι αιμορροΐδες είναι ο πόνος (έντονος σε περίπτωση περίσφιγξης), η δυσφορία, η ψηλάφηση μίας μάζας, η εκροή υγρών από τον πρωκτό και ο κνησμός. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται ή και συνυπάρχουν με άλλες καλοήθεις (συρίγγια, ραγάδα, ακράτεια κοπράνων) ή κακοήθεις παθήσεις της περιοχής και είναι απαραίτητη η διερεύνηση της περίπτωσης για την σωστή διάγνωση. Οι αιμορροίδες πρέπει να διακρίνονται από άλλες αιτίες αιμορραγίας από το έντερο που δεν είναι πάντοτε καλοήθεις. Η θρόμβωση του εξωτερικού αιμορροιδικού πλέγματος εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη ψηλαφητή μάζα ακριβώς έξω από τον δακτύλιο του πρωκτού.
Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν την κατάσταση αυτή θα πρέπει να αποφεύγουν την δυσκοιλιότητα με την σωστή διαιτητική αγωγή (Μεσογειακή δίαιτα με πολλές ίνες φυτικές ίνες, δημητριακά, λαχαvικά.και φρούτα) και μεγάλες ποσότητες νερού. Απαραίτητες είναι οι σωστές συνήθειες αφόδευσης - ειδικά δεν πρέπει αν καθόμαστε στην τουαλέτα πάνω από πέντε λεπτά. Στην θεραπεία συμβάλλει και η φαρμακευτική αγωγή με δισκία, υπόθετα και αλοιφές. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπισθεί με τα παραπάνω απλά μέτρα θα πρέπει να αναληφθεί κάποια θεραπευτική πρωτοβουλία από το θεράποντα χειρουργό.
Οι αιμορροίδες πρέπει να αντιμετωπίζονται επειδή προκαλούν αναιμία και πρέπει να διακρίνονται από άλλες αιτίες αιμορραγίας από το έντερο που δεν είναι πάντοτε καλοήθεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για Χειρουργούς επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου