Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

Αφαίρεση & επανορθωτική χειρουργική μαστού
Επανορθωτική χειρουργική μαστού μετά από μαστεκτομή
Η αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή μπορεί να είναι:
•    άμεση, δηλαδή να γίνεται την ίδια ημέρα και στο ίδιο χειρουργείο με τη μαστεκτομή ή
•    απώτερη, δηλαδή να γίνεται αργότερα – συνήθως μετά την πάροδο 6 μηνών από την ολοκλήρωση της συστηματικής αγωγής (ακτινοθεραπεία / χημειοθεραπεία)
Τα οφέλη της άμεσης αποκατάστασης για τη γυναίκα είναι πολλά. Ο χρόνος, ωστόσο, που θα γίνει η επανορθωτική χειρουργική επέμβαση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που συζητούνται αναλυτικά με κάθε ασθενή, προκειμένου να ληφθεί η σωστή για αυτήν απόφαση.

Σε γενικές γραμμές, η αποκατάσταση του μεγέθους και του σχήματος του στήθους μπορεί να επιτευχθεί είτε με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης είτε με χρήση αυτόλογου ιστού.

Τα ενθέματα σιλικόνης μπορούν:
•    είτε να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους – με προηγούμενη διάταση δέρματος με διατατήρα ιστών (επέμβαση σε 2 στάδια). Στην περίπτωση αυτή, το ένθεμα τοποθετείται υπομυϊκά δηλαδή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ
•    είτε να καλυφθούν από μυϊκό ιστό από την πλάτη (πλατύς ραχιαίος κρημνός), ώστε το στήθος να έχει ένα καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.
Η φράση «αυτόλογος ιστός», δηλώνει τμήμα ιστού, που μεταφέρεται από ένα μέρος του σώματος της ίδιας γυναίκας στο μαστό, ώστε να αντικαταστήσει το τμήμα που έχει αφαιρεθεί. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται ένθεμα σιλικόνης.

Δότριες περιοχές μπορεί να είναι η κοιλιά, η πλάτη, ο γλουτός ή το άνω έσω τμήμα του μηρού. Το μεταφερόμενο τμήμα ιστού ονομάζεται ελεύθερος κρημνός. Η επιβίωσή του εξασφαλίζεται με μικροχειρουργική αναστόμωση των αγγείων του (αρτηρίας και φλέβας) με αντίστοιχα αγγεία στην περιοχή της μαστεκτομής. Οι ελεύθεροι κρημνοί, αναλόγως της περιοχής από την οποία προέρχονται, ονομάζονται:
•    κοιλιακός κρημνός (TRAM, DIEP, SIEP flaps)
•    πλατύς ραχιαίος κρημνός
•    γλουτιαίος κρημνός (άνω ή κάτω)
•    έσω μηριαίος κρημνός
Η ανάσπαση και μεταφορά ελεύθερου κρημνού είναι μία επέμβαση Μικροχειρουργικής, που απαιτεί όχι μόνο άριστη γνώση της ανατομίας και των αγγείων των ιστών, αλλά και υψηλού επιπέδου χειρουργική δεξιότητα.
Επανορθωτική χειρουργική μαστού μετά από ογκεκτομή
Η αφαίρεση κακοήθους όγκου μαστού (ογκεκτομή / ευρεία εκτομή) αποτελεί συχνή επέμβαση αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού, και σχεδόν πάντοτε ακολουθείται από ακτινοθεραπεία.
Ωστόσο, και παρόλο που ένα μεγάλο τμήμα του μαστού παραμένει, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες το αισθητικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στην ίδια την προοπτική της επέμβασης, που είναι η αποφυγή σωματικής παραμόρφωσης. Στις περιπτώσεις αυτές η δυσμορφία, που προκαλείται από την ευρεία χειρουργική αφαίρεση, είναι τόσο έντονη ώστε να χρήζει διόρθωσης με Πλαστική Χειρουργική.

Σήμερα, υπάρχουν ποικίλες τεχνικές που μπορούν να διορθώσουν τις δυσμορφίες αυτού του τύπου.
Γεωργαντοπούλου Ανθή
Πλαστικός Χειρουργός
www.ag-plasticsurgery.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου