Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Οι πιθανότητες επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) αυξάνονται αν οι άνδρες περιλαμβάνουν στη διατροφή τους πολλά φρούτα και δημητριακά, λίγο κόκκινο κρέας, αλκοόλ και καφέ, σύμφωνα με βραζιλιάνικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.
Ενώ τα αναπαραγωγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες έχουν συσχετιστεί επιστημονικά με το σωματικό βάρος καθώς επίσης με το κάπνισμα και το αλκοόλ, δεν είχε ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα, αν το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, ειδικά στις περιπτώσεις θεραπείας για την υποβολή σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
«Η συγκέντρωση του σπέρματος επηρεάζεται αρνητικά από τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ επηρεάζεται θετικά από την κατανάλωση δημητριακών και του αριθμού των γευμάτων ανά ημέρα», εξηγεί ο Δρ Έντσον Μπόρχες από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 250 άνδρες, οποίοι μαζί με τις συντρόφούς τους, υποβάλλονταν σε μικρογονιμοποίηση (intracytoplasmic sperm injection - ICSI). Οι ερευνητές ρώτησαν τους άνδρες πόσο συχνά κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα, περιλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, κρέατος και ψαριών, καθώς και πόσο συχνά έπιναν αλκοόλ και κάπνιζαν.
Επίσης πήραν δείγματα σπέρματος τα οποία και ανέλυσαν για να δουν πόσο υγιές ήταν και αν είχε καλή πυκνότητα, ενώ συσχέτισαν τα στοιχεία αυτά με κάθε βήμα της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) σε κάθε ζευγάρι.
Τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν επιτυχώς στα τρία τέταρτα των θεραπευτικών κύκλων και μόλις τέσσερις στις 10 γυναίκες τελικά κυοφόρησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Τα περιττά κιλά και η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκαν με χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος και κινητικότητα, ή την ικανότητα του σπέρματος να «κολυμπά» προς το ωάριο, ενώ το κάπνισμα σχετίστηκε ειδικά με τις αρνητικές επιδράσεις ως προς την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Το αλκοόλ και ο καφές συσχετίστηκαν γενικά με μικρότερες πιθανότητες γονιμοποίησης.
Επίσης, τα ποσοστά εμφύτευσης και κύησης ήταν σημαντικά χαμηλότερα, όταν οι άνδρες έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος.
Αντιθέτως, η κατανάλωση πολλών δημητριακών (βρώμη, κριθάρι, σιτάρι) συνδέθηκε με βελτιωμένη κινητικότητα και συγκέντρωση σπέρματος. Τα φρούτα επίσης ενίσχυαν την ταχύτητα και ευκινησία του σπέρματος.
«Συζητάμε διαρκώς για τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον περιορισμό παραγόντων που είναι κακοί για την υγεία, αλλά εστιάζουμε συνήθως στις γυναίκες, αμελώντας τους άνδρες», σχολιάζει η Δρ Λυν Γουεστφαλ ειδική σε θέματα γυναικείας υγείας και γονιμότητας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.
Η μελέτη πάντως συμβαδίζει με την ιδέα ότι συγκεκριμένες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα συντελούν στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ και συγκεκριμένων ορμονών μέσω κατεργασμένων προϊόντων κρέατος, κάνουν κακό στο σπέρμα.
Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητα, άνδρες και γυναίκες θα πρέπει λοιπόν να θυμούνται ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους επηρεάζουν τις πιθανότητες επίτευξης κύησης.
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου