Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ


Νέα Υόρκη
Οι οδηγοί που βρίσκονται υπό την επήρεια ινδικής κάνναβης, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε σοβαρό και πιθανώς θανατηφόρο δυστύχημα, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Μάλιστα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν η χρήση της κάνναβης έχει γίνει τις τελευταίες τρεις ώρες πριν από την οδήγηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νταλουζί στη Νέα Σκοτία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Άσμπριτζ, επισήμαναν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ο οδηγός είναι κάτω των 35 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) εννέα δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες πάνω στο θέμα, οι οποίες αφορούν περισσότερους από 49.000 ανθρώπους. Οι οδηγοί που είχαν εμπλακεί στα δυστυχήματα, είχαν δώσει δείγματα αίματος ή είχαν παραδεχτεί ότι είχαν καπνίσει προηγουμένως τη ναρκωτική ουσία.

Οι ερευνητές, πάντως, δεν διευκρίνισαν πόση ποσότητα από την τετραϋδροκαναβιδόλη, το ενεργό συστατικό της ινδικής κάνναβης, χρειάζεται να έχει στο αίμα του ένας οδηγός για να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δική του ζωή και των άλλων.
Η ινδική κάνναβη εξάλλου μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για λιγότερο σοβαρά αυτοκινητιστικά ατυχήματα, αν και η καναδική μελέτη εστίασε μόνο στα πιο σοβαρά.
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου