Οι επιστήμονες έκαναν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το “διάβασμα” του ανθρώπινου νου με ένα ειδικό μηχάνημα που θα μπορεί να αποκωδικοποιεί τις σκέψεις και να τις μεταφράζει. Έτσι γεννούνται ελπίδες για τους ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα, ή πάσχουν από σοβαρές διαταραχές λόγω εγκεφαλικού, ή κάποιας άλλης πάθησης, να μπορούν να επικοινωνούν με τους γύρω τους.
Η σιωπηλή ομιλία, ο διάλογος που λαμβάνει χώρα συνεχώς μέσα στον εγκέφαλο μας, με το ειδικό αυτό μηχάνημα που θα αναλύει, θα παρακολουθεί τις σκέψεις, και θα μεταφράζει τα εγκεφαλικά κύματα σε λέξεις ανοίγει νέους δρόμους και κάνει περισσότερο αισιόδοξους τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρκλει, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροεπιστήμης Ρόμπερτ Νάιτ, ελπίζουν ότι στο μέλλον πιθανώς μέσω ειδικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο, θα μπορούν οι ασθενείς που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον, να επικοινωνούν. Το νέο επίτευγμα εντάσσεται σε μια σειρά προόδων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από την νευροεπιστήμη και σταδιακά οδηγούν στην πραγματοποίηση του διαβάσματος της σκέψης.
Οι επιστήμονες εστίασαν την εργασία τους στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, στην περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία των ήχων και επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλάβουν τι ακούνε. Παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα 15 ασθενών όταν εκείνοι άκουγαν διάφορες συνομιλίες. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή κατάφεραν να συσχετίσουν τις λέξεις με συγκεκριμένα κύματα στον εγκέφαλο.
Στη συνέχεια δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο (αλγόριθμο) το οποίο μπορεί να ακούσει το νου αλλά και να μαντέψει μερικές σκέψεις που τις μεταφράζει σε λέξεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ακούει συνομιλίες αλλά και ήχους (ακόμη και αυτούς που σκέφτεται) σε συχνότητες από 1-8.000hertz. Έτσι για παράδειγμα ακόμη και κωφοί, όπως ο Μπετόβεν μπορεί να φανταστεί και να “ακούσει” στο μυαλό του ένα μουσικό κομμάτι.
Ο χρονικός ορίζοντας πάντως που ελπίζουν να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα και να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι μικρότερος των 10 ετών. Ανακύπτουν όμως και άλλες δυσκολίες, ηθικής φύσεως, όπως για παράδειγμα εάν είναι ηθικά σωστό να μαθαίνουμε τις σκέψεις που κάποιος κάνει αλλά θέλει να τις κρατήσει αποκλειστικά για εκείνον...
Πηγή: http://thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου