Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα μπορεί να εμφανιστεί με δύο μορφές.
1)Υποθυρεοειδισμός – μείωση της λειτουργικότητάς του και ως εκ τούτου, μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
2) Υπερθυρεοειδισμός (θυρεοτοξίκωση ) – αύξηση επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών.
Η πιο κοινή αιτία εκδήλωσης νόσων του θυρεοειδή αδένα είναι  η έλλειψη ιωδίου. Ο κύριος ρόλος του ιωδίου έγκειται στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών ( Τ3, Τ4 ). Η θυροξίνη επιταχύνει τον μεταβολισμό , έχει ρυθμιστικό ρόλο στη παραγωγή θερμότητας, ρυθμίζει την ισορροπία  των ηλεκτρολυτών και επηρεάζει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Όμως η ανάπτυξη νόσων του θυρεοειδή δεν επηρεάζεται μόνο από την έλλειψη ιωδίου. Μεγάλη ποσότητα ιωδίου περιέχεται στα θαλάσσια ψάρια και τα θαλασσινά. Πλούσιο σε ιώδιο είναι και τα φύκια της θάλασσας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς σε μια χώρα με Μεσογειακή διατροφή τα επίπεδα εμφάνισης νόσων του θυρεοειδή να είναι χαμηλά. Δυστυχώς  συμβαίνει το αντίθετο. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση τέτοιων νόσων.
Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι σε ασθένειες θυρεοειδή αδένα οδηγεί και η ταυτόχρονη έλλειψη άλλων βασικών ιχνοστοιχείων όπως ψευδαργύρου, μαγγανίου, σεληνίου , χαλκού, μολυβδαινίου, λόγω της στενής συμμετοχής τους σε ένζυμα υπεύθυνα για την ανταλλαγή ιωδίου. Ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο επιδρούν στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Το σελήνιο είναι μέρος του ενζύμου deyodinaza το οποίο προωθεί τη διάσπαση του μορίου Τ4 μετατρέποντάς το σε Τ3 μόριο. Χαμηλή μέτρηση σεληνίου στην ανάλυση μαλλιών μπορεί να είναι μία από τις αιτίες που προκαλεί την υπολειτουργία του θυρεοειδή. Κατά τη συνδυασμένη  έλλειψη σεληνίου και ιωδίου , η θεραπεία μόνο μέσω ιωδίου δεν αρκεί.
Ο χαλκός επηρεάζει τη σύνθεση των μορίων Τ4 και τη σύνθεση των  ορμονών του φύλου.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σωστή δράση του ιωδίου είναι μερικοί ανταγωνιστές του , όπως το χλώριο , το βρώμιο και το φθόριο. Η χλωρίωση του νερού οδηγεί σε έλλειψη ιωδίου , ενώ υπέρμετρη χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο προκαλεί αύξηση απέκκρισης ιωδίου μέσω των ούρων.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι και τα βαρέα μέταλλα δρουν επιβαρυντικά. Ο υδράργυρος ,ο μόλυβδος και το κάδμιο , επίσης οδηγούν σε έλλειψη ιωδίου.  Συγκεκριμένα , ο μόλυβδος παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα και μπορεί να αδρανοποιήσει τη θυροξίνη.
Είναι σημαντικό λοιπόν εκτός από τον έλεγχο ιωδίου στον οργανισμό , να ανιχνεύονται και οι τιμές των παραπάνω στοιχείων που αναφέρθηκαν έτσι ώστε τυχών ανισορροπίες τους να διορθώνονται.
Ανδριάνα Βουδούρη - Χημικός
Svetlana Malyevich - Βιοχημικός
www.bioanixneysi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου