Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ "ΚΑΛΑ" ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Μελέτες από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι η έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τις σωστές ώρες (το ανώτερο 20 λεπτά και όχι τις «επικίνδυνες» ώρες 11.00-16.00) μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα:

Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας αυξάνεται και αυτό βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση παθήσεων όπως η οστεοπόρωση.

Νεώτερες μελέτες αναδεικνύνουν την αντιθρομβωτική δράση της βιταμίνης D. Γι' αυτό το λόγο, τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται η μείωση των παθήσεων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ηλιακή ακτινοβολία έχει θετικές επιδράσεις και στο δέρμα. Παθήσεις όπως η ψωρίαση και η λεύκη μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και λελογισμένης έκθεσης στον ήλιο. Στην περίπτωση της ψωρίασης, η υπεριώδης ακτινοβολία και κυρίως η UVΒ, περιορίζει τη φλεγμονή βοηθώντας το δέρμα να επουλώσει με γρήγορο ρυθμό τις πληγές της ψωρίασης. Στην περίπτωση της λεύκης, η ηλιακή ακτινοβολία ενεργοποιεί τα κύτταρα της μελανίνης που ήταν ανενεργά στο δέρμα, επαναφέροντας έτσι τοπικά το φυσιολογικό χρώμα στο δέρμα.

Εκτός από τις θετική επίδραση στο σώμα, ο ήλιος βοηθά σημαντικά και τον ψυχισμό μας, καθώς ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών, των ορμονών που σχετίζονται με το συναίσθημα της χαράς.
Πηγή: megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου