Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

Silver Alert Hellas Αθήνα - Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου εννεάμηνου (Απρίλιος - Δεκέμβριου 2011) λειτουργίας του Silver Alert Hellas (Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων) που έχει ενεργοποιήσει για την Ελλάδα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γραμμή Ζωής».
Από την ημέρα λειτουργίας του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν ενεργοποιηθεί Silver Alerts για 42 ηλικιωμένους, από τους οποίους εντοπίσθηκαν οι 32 (76% ποσοστό εντοπισμού επί των εξαφανισθέντων).
Ειδικότερα, μέσω του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης πολιτών για εξαφανίσεις ηλικιωμένων, τελικά εντοπίζονται οκτώ από τους 10 αγνοούμενους, ενώ έξι στους 10 επιστρέφουν σώοι στην οικογενειακή εστία. Αξίζει να σημειωθεί ότι 89 ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν λίγο πριν την έκδοση Silver Alert.
Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι την έναρξη του προγράμματος, γινόταν μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.
Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των Ελληνικών Αρχών, των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να αποβεί σωτήριο.
Το πρόγραμμα, και με τη στήριξη ενός δικτύου εθελοντών της Εθνικής Γραμμής SOS 1065, εθελοντών αναζήτησης και διαδικτυακών συνεργατών, αποδεικνύεται αποτελεσματικό και ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων.
Από τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας της «Γραμμή Ζωής» εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
•    Οι 6 στους 10 ηλικιωμένους χάνονται λόγω ανοϊκών διαταραχών (λ.χ. νόσο Αλτσχάιμερ, κενά μνήμης).
•    Για το 96% των ευρεθέντων ηλικιωμένων, τα οικεία τους πρόσωπα είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση Silver Alert, μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την εξαφάνισή τους.
•    Για το 80% των ηλικιωμένων που βρέθηκαν σώοι, τα οικεία τους πρόσωπα είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την έκδοση Silvert Alert μέσα στο πρώτο τριήμερο από την εξαφάνισή τους.
•    Το 96% των αγνοούμενων ηλικιωμένων εντοπίσθηκαν εντός νομού (στην πόλη διαμονής τους ή σε όμορη πόλη) και μάλιστα εξ αυτών το 38% βρέθηκε σε ακτίνα 3 χλμ. από τον τόπο εξαφάνισης.
•    Μία στις 5 κλήσεις που δέχεται η Κοινωνική Υπηρεσία στην Εθνική Γραμμή SOS 1065 αφορά σε παροχή πληροφοριών για αγνοούμενους ή εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους.
Πολλοί συνάνθρωποί μας έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το Silver Alert και τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ σημαντική ήταν για εμάς η παροχή ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής σε συγγενείς αγνοούμενων ηλικιωμένων.
Πηγή: news.pathfinder.gr/health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου