Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΕΡΗΧΟ-ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣΤΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Nέα επαναστατική υπερηχογραφική μέθοδος που βοηθά στην διάγνωση και τον διαχωρισμό καλοήθων βλαβών από κακοήθεις ακόμα και όταν δεν είναι σαφώς οριοθετημένες ή είναι πολύ μικρές.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Κατά τον ίδιο τρόπο με την απλή υπερηχογραφία μαστών.
ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ;
Το απλό υπερηχογράφημα δίδει πληροφορίες σχετικά με την εντόπισή της σύστασης και την αιμάτωση μιας βλάβης. Η υπερηχο-ελαστογραφία πέραν αυτών των πληροφοριών δημιουργώντας ωστικά κύματα που πιέζουν την βλάβη μας δίδει επιπλέον μετρήσεις (σε κλίμακα pascal) που μας προσδιορίζουν εάν ειναι μαλακή (άρα ελαστική) ή σκληρή και πόσο, ενώ αναδεικνύει και την ελαστικότητα των πέριξ ιστών. Υπάρχει ένα αξίωμα που καθορίζει πως όταν μια βλάβη είναι καλοήθεις παρουσιάζει ελαστικότητα στην πιέση, είναι σχετικά ευκίνητη και δεν είναι σκλήρη, ενώ αντιθέτως όσο ανεβαίνει η σκληρότητα της δομής της και μειώνεται η ελαστικότητά της είναι από ύποπτη εώς κακοήθεις και βεβαίως πέραν ενός βαθμού σκληρότητας κατατάσσεται στις κακοήθεις. Ο συνδυασμός των υπερηχογραφικών με τα ελαστογραφικά ευρήματα μας καθοδηγεί στον διαχωρισμό καλοήθους φύσης αλλοιώσεων από ύποπτες έως κακοήθεις αντίστοιχα. Ουσιαστικά διαχωρίζει τις καλοήθεις αλλοιώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγονται περιττές βιοψίες και χρησιμεύει στην παρακολούθησή τους.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ;
α) Ως check-up σε όλες τις γυναίκες χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου.
β) Όταν υπάρχει μη ειδικό για κακοήθεια μαστογραφικό εύρημα.
γ) Όταν υπάρχει ψηλαφητό μόρφωμα.
Στο διαγνωστικό μας ιατρείο είναι ήδη εγκατεστημένος ο καινοτόμος νέος ψηφιακός υπερηχοτομογράφος-ελαστογράφος Aixplorer Supersonic με την νέα τεχνική Shear Waves.
Με την τεχνική Shear Waves (αποκλειστικότητα του οίκου Supersonic) ο υπερηχοτομογράφος αποκτά σημαντική δυνατότητα αξιολόγησης και αξιόπιστης μέτρησης της ελαστικότητας και σκληρότητας των ιστών.
Η Shear Waves ελαστογραφία απαλλάσσεται από τους περιορισμούς της συμβατικής ελαστογραφίας Strain Elastography (με άσκηση πιέσεων στην βλάβη που σχετίζονται με τον υποκειμενικό τους χαρακτήρα), τα τεχνικά σφάλματα και τις μεγάλες αποκλίσεις στις μετρήσεις που πραγματοποιούνται στους παλαιάς γενιάς υπερηχοτομογράφους ελαστογράφους και από διαφορετικούς εξεταστές.
Με την Shear Waves ελαστογραφία η υπερηχογραφική εικόνα αποκτά μία νέα διάσταση στην διάκριση του παθολογικού από τον φυσιολογικό ιστό και ισχυροποιεί την θέση της υπερηχογραφίας στα διαγνωστικά πρωτόκολλα.
Η υπερηχογραφία με την ελαστογραφία Shear Waves <<τείνει>> στην ιστολογική διάγνωση με την ατραυματική <<εικονική>> βιοψία που χαρακτηρίζει τους ιστούς.
Γράφει: Γ. Β. ΠΑΤΡΙΑΧΕΑΣ, www.patriarcheas-med.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου