Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

Η μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με μεγάλη μείωση του κινδύνου προσβολής από σοβαρές παθήσεις της καρδίας.
Επιπλέον, η κατανάλωση σοκολάτας δείχνει ευεργετικό συσχετισμό με:
1. Μείωση κατά 37% των πιθανοτήτων προσβολής, από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή πάθηση (εκτός από την καρδιακή ανεπάρκεια)

2. Μείωση 31% των πιθανοτήτων προσβολής από διαβήτη

3. Μείωση 29% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο (αποπληξία)
Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από εργασία μεταανάλυσης 7 ερευνών που συμπεριέλαβαν 100.000 άτομα, με ή χωρίς καρδιακή πάθηση, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Στις έρευνες αυτές είχε εξεταστεί η σχέση της κατανάλωσης σοκολάτας και του κινδύνου προσβολής από διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στις έρευνες αυτές, δεν εξετάστηκε η κατανάλωση μαύρης ή άσπρης σοκολάτας, αλλά γενικά οποιασδήποτε μορφής σοκολάτας. Συμπεριλήφθηκαν επίσης τα παράγωγα του κακάο, που είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας, σε οποιαδήποτε μορφή, όπως επιδόρπια, μπισκότα, ροφήματα και διάφορα άλλα προϊόντα σοκολάτας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή σε σχέση με τα συμπεράσματα της εργασίας τους, διότι:
1. Οι εμπορικά διαθέσιμες σοκολάτες είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες, λίπη και ζάχαρα

2. Συνήθως για κάθε 100 γραμμάρια τέτοιων προϊόντων, υπάρχουν 500 θερμίδες

3. Η υπερβολική κατανάλωση των σοκολατών αυτών, για λόγους που δεν έχουν σχέση με το ωφέλιμο κακάο που περιέχουν, μπορεί να είναι αιτία αύξησης βάρους του σώματος και κίνδυνου για διαβήτη και καρδιοπάθεια
Επειδή η σοκολάτα είναι ωφέλιμη για την υγεία, γίνεται εισήγηση να ληφθούν πρωτοβουλίες για μείωση του λίπους και του ζαχάρου με αύξηση του κακάο στις σοκολάτες, που προσφέρονται στο εμπόριο.
Τα παράγωγα του κακάο και της σοκολάτας καταναλώνονται από τους ανθρώπους, για πολλούς αιώνες. Παρά το γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση, μπορεί να έχει βλαβερές επιδράσεις, πολλές έρευνες έδειξαν η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές και μεταβολικές παθήσεις.
Το κακάο και η σοκολάτα φαίνεται ότι έχουν διάφορες ευεργετικές δράσεις για την υγεία, όπως:
1. Αντιυπερτασικές

2. Αντιφλεγμονώδεις

3. Αντιαθηρωματικές

4. Αντιθρομβωτικές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2030 σχεδόν 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων.
Παράγοντες που σχετίζονται με τον τροπο ζωής και τη διατροφή, έχουν πρωταρχικό ρόλο για την πρόληψη των καρδιοπαθειών.
Ο ορθός τρόπος κατανάλωσης κακάο και σοκολάτας, πιθανόν θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κίνδυνου προσβολής από καρδιοπάθεια.
Για περισσότερες πληροφορίες για καρδιολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου