Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε δύο μορφές:
α) πρωτοπαθής
- μεταεμμηνοπαυσιακή
- γεροντική
β) δευτεροπαθής
Η πλέον συχνή μορφή είναι η μεταεμμηνοπαυσιακή και σχετίζεται με την μειωμένη παραγωγή ορμονών (οιστρογόνα). Η λεγόμενη γεροντική εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες ηλικίας άνω των 70 ετών. Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση εκδηλώνεται σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως υπερπαραθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, υπογοναδισμός και το σύνδρομο δυσαποροφόρησης. Επίσης δευτεροπαθής οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χρόνια θεραπεία με ορισμένα φάρμακα όπως είναι τα γλυκοκορτικοειδή (δηλ. η κορτιζόνη), η θυρεοειδική ορμόνη σε δόση μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και η ηπαρίνη.

Παράγοντες κινδύνου για την δευτεροπαθή οστεοπόρωση:
- Ηλικία (προχωρημένη)
- Φύλο (γυναίκες)
- Σωματική διάπλαση (μικρό σωματικό βάρος)
- Κληρονομικό ιστορικό
- Ατοκία
- Πρόωρη εμμηναρχή
- Δυσανεξία στο γάλα
- Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα ζωικών πρωτεϊνών
- Διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
- Κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών
- Περιορισμένη σωματική δραστηριότητα
- Υπερβολική άσκηση (που προκαλεί αμμηνόροια)
- Διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές όπως υπογοναδισμός, υπερλειτουργία επινεφριδίων, υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.
- Παθήσεις μυελού των οστών
- Παθήσεις συνδετικού ιστού

Ποιοι εμφανίζουν οστεοπόρωση
- Σχεδόν όλα τα άτομα της τρίτης ηλικίας (γεροντική οστεοπόρωση)
- Γυναίκες στα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση (μεταεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, αποτελεί το 80% των περιστατικών της οστεοπόρωσης).
- Άτομα μετα από χρόνια χρήση φαρμάκων, όπως α)κορτιζόνη, β)αντιπηκτικά, γ)αντιεπιληπτικά, δ)μερικά διουρητικά (φουροσεμίδη-χλωροθαλιδόνη).
- Όποιοι υποχρεωτικά περνούν μεγάλες περιόδους ακινησίας.
- Όποιοι πάσχουν από παθήσεις των ενδοκρινών αδένων (υπερπαραθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης νόσος Cushing).
- Όσοι κάνουν καταχρηση:
α) Καπνίσματος
β) Αλκοόλ

Πώς αντιλαμβάνεται κανείς την οστεοπόρωση
- Εντελώς τυχαία ύστερα από μία ακτινογραφία για άλλους λόγους.
- Εμφάνιση καταγμάτων μετά από ελαφρύ ή ανύπαρκτο τραυματισμό.
- Πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνεται μετά από ορθοστασία και υποχωρεί γρήγορα όταν ξαπλώσουμε.

Υπάρχουν test που δείχνουν αν έχω προδιάθεση
Στο ιατρείο μας και στο τμήμα μοριακής βιολογιάς που έχουμε αναπτύξει, ελέγχουμε συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης όπως:
- Collagen-1
- Vit D Receptor
- Estrogen Receptor και
- Calcitonin Receptor.

Πώς θα μάθω αν έχω;
Ο τρόπος είναι πολύ απλός και ανώδυνος με τη μέθοδο μέτρηση οστικής μάζας που είναι ίσως η ευκολότερη εξέταση που θα κάνετε στην ζωή σας. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, ξαπλώνεται στο ειδίκο κρεβάτι και σε 2-3 λεπτά έχετε τελειώσει την εξέταση. Το πυκνόμετρο θα μετρήσει την περιεκτικότητα των οστών σε μέταλλα, θα τις συγκρίνει με ένα μεγάλο πληθυσμό αναφοράς και θα δώσει πληροφορίες, για την κατάσταση των οστών σας και τον κίνδυνο κατάγματος.

Γραφει: δΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ, www.patriarcheas-med.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου