Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Επιληψία (Epilepsy Foundation of America), η επιληψία είναι μια σωματική ασθένεια που παρουσιάζεται όταν συμβαίνει μια απότομη, μικρής διάρκειας διαταραχής στη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί κανονικά, το επίπεδο της συνείδησης, η κίνηση ή οι πράξεις ενός ατόμου αλλοιώνονται. Αυτές οι παροδικές αλλαγές ονομάζονται επιληπτικές κρίσεις.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μία επιληπτική κρίση, αλλά να μην έχουν επιληψία. Για παράδειγμα, πολλά μικρά παιδιά παρουσιάζουν σπασμούς λόγω πυρετού. Αυτοί οι πυρετικοί σπασμοί είναι ένα είδος επιληπτικής κρίσης. Άλλοι τύποι κρίσεων που δεν κατατάσσονται στην επιληψία είναι οι κρίσεις που προκαλούνται από διαταραχή της ισορροπίας των υγρών ή των ηλεκτρολυτών του σώματος, από χημικές ουσίες, αλκοόλ ή διακοπή φαρμάκων. Μία μεμονωμένη κρίση δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει επιληψία. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την επιληψία από την πιο «θεαματική» μορφή της, ως ασθένεια στην οποία ο ασθενής υποφέρει από κρίσεις κατά τις οποίες πέφτει κάτω και κάνει σπασμούς. Η επιληψία προσβάλλει ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων και φυλών.
Τι είναι η επιληπτική κρίση;
Μια επιληπτική κρίση μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως μια ξαφνική καταιγίδα στον εγκέφαλο, όταν συμβαίνει ένα προσωρινό σφάλμα στο δίκτυο των συνδέσεων ανάμεσα στα εκατομμύρια των κυττάρων του εγκεφάλου. Αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα ανταλλάσσουν διαρκώς πληροφορίες και, κανονικά, αυτό γίνεται με συγκροτημένο τρόπο. Στην περίπτωση των επιληπτικών ασθενών, μερικές φορές, μεγάλες ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων αρχίζουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους ταυτόχρονα. Αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλεί την επιληπτική κρίση.
Ο εγκέφαλος ωστόσο έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του, και έτσι η επιληπτική κρίση σταματά.
Τα φαινόμενα που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ποικίλλουν ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που προσβάλλεται. Αν και μερικές φορές ο ασθενής έχει επίγνωση των φαινομένων αυτών, συχνά δεν τα συνειδητοποιεί. Κατά την κρίση, ο ασθενής χάνει τον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών του: άλλοι δεν ελέγχουν τους μυς τους, άλλοι τον ειρμό των σκέψεών τους, άλλοι την ουροδόχο κύστη τους. Υπάρχουν διάφορα είδη κρίσεων, που ποικίλλουν από μια διαταραχή του επιπέδου της συνείδησης που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα έως μείζονες κρίσεις με πλήρη απώλεια των αισθήσεων.
Τι προκαλεί την επιληψία;
Περισσότερες από 30% των περιπτώσεων επιληψίας αποδίδονται σε έλλειψη οξυγόνου κατά τον τοκετό, σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όγκους στον εγκέφαλο, δηλητηριάσεις, εγκεφαλικές λοιμώξεις ή εγκεφαλικά επεισόδια. Φαίνεται πως ορισμένες μορφές επιληψίας είναι γενετικά καθορισμένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιληψίας πάντως, τα αίτια είναι άγνωστα.

Πηγή: janssen-cilag.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για Νευρολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου