Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΣΗΨΗ

H σήψη είναι γνωστή ως μια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση. Είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού σε μια λοίμωξη.
Η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της φλεγμονής και σε θρόμβωση. Η συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ερυθρότητα, τη θερμότητα, το πρήξιμο, τον πόνο και τη δυσλειτουργία ή την ανεπάρκεια των ζωτικών οργάνων.
Η θρόμβωση κατά τη διάρκεια της σήψης προκαλεί μείωση της ροής του αίματος στα άκρα και τα ζωτικής σημασίας όργανα και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια των οργάνων. Οι μικροοργανισμοί περνούν στο αίμα διαπερνώντας το δέρμα ή τους βλεννογόνους και από εκεί προσβάλλουν διάφορα όργανα. Αν η συνεχής ή περιοδική μετάδοση των μικροβίων (βακτηριαιμία) οφείλεται σε μια συγκεκριμένη εστία λοίμωξης, τότε αναφερόμαστε σε μια μόλυνση του αίματος (σηψαιμία).
Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αυτό καθιστά αυτές τις ομάδες ευπαθείς σε πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, οι οποίες οδηγούν συχνά σε βακτηριαιμία. Όσον αφορά τα παιδιά, το 85% των βακτηριαιμιών οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο.
Στα τυπικά συμπτώματα της μόλυνσης του αίματος περιλαμβάνονται υψηλός πυρετός, έντονη αδιαθεσία, ανορεξία, εμφανής κατάπτωση, ταχυπαλμία, ταχύπνοια και συχνά πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγές: www.prevenar.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για Αιματολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου