Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα ενδεχομένως να αυξάνουν τα επίπεδα της τελομεράσης, ενός ενζύμου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία ενάντια στη γήρανση των κυττάρων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η οποία κάνει λόγο για αύξηση έως και 29% των επιπέδων του ενζύμου στους ανθρώπους  που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η λειτουργία της τελομεράσης συνίσταται στη διατήρηση της ακεραιότητας των τελομερών. Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που επικαλύπτουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων και τα οποία μικραίνουν κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο. Όσο πιο μικρά είναι τα τελομερή τόσο γερασμένα είναι τα κύτταρα. Με την αύξηση της ηλικίας του ανθρώπου, τα τελομερή μικραίνουν με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο πιθανή η καταστροφή των κυττάρων, η οποία ευθύνεται για τη γήρανση και την εκδήλωση παθήσεων στους ανθρώπους. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή έχουν συσχετιστεί με τον περιορισμό του μήκους των τελομερών.

H ερευνητική ομάδα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής στην Καλιφόρνια (Preventive Medicine Research Institute) επιχείρησε να εξετάσει την επίδραση που έχουν στη λειτουργία της τελομεράσης συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 30 ανδρών που εμφάνιζαν χαμηλό ποσοστό κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και διήρκησε τρεις μήνες.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να υιοθετήσουν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και έλαια ψαριού, να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, να ασκούνται και να ελέγχουν το στρες με τη βοήθεια τεχνικών χαλάρωσης και ασκήσεων αναπνοής. Τα επίπεδα της τελομεράσης των συμμετεχόντων μετρήθηκαν δυο φορές, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στους 24 εθελοντές, για τους οποίους υπήρχαν  επαρκή δεδομένα προς ανάλυση, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης σε ποσοστό 29% κατά μέσο όρο. Αυτή η αύξηση σχετίστηκε με τη μείωση τόσο των επιπέδων της “κακής” (LDL) χοληστερόλης όσο και του στρες.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πρόωρο ακόμη να πουν με βεβαιότητα εάν η αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης οδηγεί και σε αλλαγές στο μήκος των τελομερών, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που υπαινίσσονται ότι η χαμηλή δραστηριότητα της τελομεράσης και ο περιορισμός του μήκους των τελομερών συνιστούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Αυτό πιθανώς αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να προβούν οι άνθρωποι σε ευεργετικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους”, αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο Lancet Oncology, όπου και δημοσιεύεται η μελέτη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο καθηγητής του King's College London Tim Spector, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε έρευνες για τη γήρανση και τον ρόλο των τελομερών, αναφέρει: "Αυτή η μελέτη στηρίζεται σε όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τα τελομερή. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ποιό στοιχείο παίζει σημαντικότερο ρόλο, η διατροφή, το στρες ή και τα δυο αυτά μαζί".

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου