Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Διερεύνηση & θεραπεία υπογονιμότητας 
Στις μέρες μας σχεδόν το 20-30% των ζευγαριών εμφανίζουν κάποια μορφή υπογονιμότητας. Οι κύριοι λόγοι της αύξησης αυτού του ποσοστού είναι:
1.η αύξηση των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας
2.η αύξηση των περιστατικών γυναικολογικών λοιμώξεων
3.η καθυστέρηση της απόφασης του ζευγαριού να ξεκινήσει οικογένεια

Α. Αύξηση της ανδρικής υπογονιμότητας
Το φαινόμενο αυτό έχει ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων με συντηρητικά και λαχανικών που έχουν ψεκασθεί με χημικά και εντομοκτόνα. Μόλις οι ουσίες αυτές εισέλθουν στον οργανισμό μεταβολίζονται σε οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες), επηρεάζοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επίσης, μια άλλη αιτία είναι η έλλειψη άσκησης και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος.

Β. Αύξηση των λοιμώξεων του γεννητικού συστήματος
•       Η σεξουαλική επανάσταση στη δεκαετία του 1960 συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ποιότητα των σαλπίγγων, των οργάνων δηλαδή όπου λαμβάνει χώρα η γονιμοποιήση του ωαρίου. Πολλές από τις λοιμώξεις αυτές δε δίνουν καθόλου συμπτώματα και τελικά ανακαλύπτουμε ότι οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης ή υστεροσαλπιγογραφίας.
•    Ο μεγάλος αριθμός των διακοπών της εγκυμοσύνης (που δυστυχώς ολοένα και αυξάνεται - ειδικά στην Ελλάδα), έχει οδηγήσει σε μια αύξηση του ποσοστού των περιπτώσεων τραυματισμού της μήτρας και συγκεκριμένα του ενδομητρίου, όπου εμφυτεύεται το έμβρυο.
Γ. Καθυστέρηση δημιουργίας οικογένειας
Αυτό οφείλεται στο νέο τρόπο ζωής που έχει επιβάλλει η μοντέρνα κοινωνία. Άντρες και γυναίκες τείνουν να αναβάλουν όσο ποτέ άλλοτε τα σχέδιά τους που αφορούν τα παιδιά. Όμως, όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας τόσο μειώνονται οι προϋποθέσεις που συμβάλλουν στη σύλληψη και παράλληλα, όσο αυξάνεται η ηλικία του άνδρα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν ανώμαλες μορφές σπερματοζωαρίων.

Διάγνωση και θεραπεία
Πολύ σημαντική για εμάς είναι η γνωριμία μας και με τους δύο συντρόφους. Η πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει αρχικά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια γίνεται ένα διακολπικό υπερηχογράφημα, οπότε αρκετά πιθανά προβλήματα όπως ακανόνιστοι κύκλοι, ανωμαλίες της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, κακή ποιότητα ενδομητρίου) μπορεί άμεσα να βρεθούν και να αξιολογηθούν. Ιδανικά ο σύντροφος θα έπρεπε να έχει μαζί του μία ανάλυση σπέρματος (σπερμοδιάγραμμα), ώστε να έχουμε μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα. Εάν δεν έχει, τότε πιθανώς να σας συστήσουμε να γίνει.

Εάν το σπερμοδιάγραμμα είναι φυσιολογικό και στο υπερηχογράφημα δε βρεθεί καμία ανωμαλία, συστήνουμε συνήθως να γίνει μία διαγνωστική λαπαροσκόπηση, για να τεθεί η τελική διάγνωση. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας. Σε απλές περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται είναι η ρύθμιση του κύκλου με απλά συμπληρώματα διατροφής (Vitex Agnus Castus ή συνδυασμός βιταμινών και ιχνοστοιχείων) ή και με κάποια φάρμακα. Σε περισσότερο πολύπλοκες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης όπως π.χ. λαπαροσκοπική διόρθωση ανωμαλιών της μήτρας ή μπορεί ακόμα να προσφύγουμε και στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF).

Γρηγοράκης Στέλιος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
www.group-practice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου