Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Η ηλικία του χειρουργού παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μιας επέμβασης, αποφαίνεται γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Λυών μελέτησαν περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις θυροειδεκτομής που είχαν πραγματοποιήσει 28 χειρουργοί σε πέντε γαλλικά νοσοκομεία. Επέλεξαν την συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση διότι διενεργείται με την ίδια ακριβώς τεχνική από όλους τους χειρουργούς και η διαδικασία παραμένει απαράλλαχτη τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα λοιπόν η σύγκριση ήταν ασφαλέστερη και ευκολότερη.

Από την επεξεργασία των στοιχείων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χειρουργοί που πλησιάζουν τα 40 ή βρίσκονται μεταξύ 40 και 50 ετών, θεωρούνται καταλληλότεροι, από πλευράς ικανότητας. Ούτε η απειρία, αλλά ούτε και η προχωρημένη ηλικία, εγγυώνται την επιτυχία σε ένα χειρουργείο.

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν πιθανότερες ανεξαρτήτως αν η επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί από νεαρής ηλικίας χειρουργό ή κάποιον που είχε ιατρική εμπειρία άνω των 20 ετών. Μάλιστα για τους πεπειραμένους δεν ίσχυε η δικαιολογία ότι χειρίζονταν τα δυσκολότερα περιστατικά, καθώς η αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών ήταν ανεξάρτητη από τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.

Αν και τα συμπεράσματα δημιουργούν εντυπώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη αφορά μικρό δείγμα και δεν μπορεί να θεωρηθεί καταληκτική, καθώς το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή: http://health.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου