Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ


Τρόπο να μετατρέπουν μια ομάδα αίματος σε μια άλλη βρήκαν επιστήμονες. Με τη νέα τεχνική, οι ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ μπορούν να μετατραπούν στην ομάδα Ο, τη μοναδική ομάδα αίματος που μπορεί με ασφάλεια να μεταγγιστεί σε οποιονδήποτε ασθενή, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του ελλείμματος που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αίματος. Το ρόλο του αλχημιστή παίζουν δύο νεοανακαλυφθέντα ένζυμα.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης της στο Nature Biotechnology.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ατόμων με ομάδα αίματος Α ή Β περιέχουν ένα από τα δύο διαφορετικά μόρια σακχάρου –γνωστά ως αντιγόνα. Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν και τα δύο είδη αντιγόνων, ενώ μόνο τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δεν έχουν κανένα αντιγόνο.  Κάθε οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα ενάντια στα αντιγόνα που δεν έχει. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες Α, Β, ΑΒ μπορούν να μεταγγιστούν μόνο σε ασθενείς με συμβατή ομάδα αίματος, ενώ η ομάδα Ο μπορεί να μεταγγιστεί άφοβα σε οποιονδήποτε το έχει ανάγκη. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί βακτηριδιολογικά ένζυμα για να αφαιρέσει τα μόρια σακχάρου από την επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μετά από σχετική έρευνα σε 2.500 μύκητες και βακτήρια, οι επιστήμονες εντόπισαν δύο βακτήρια – τα Elizabethkingia meningosepticum και Bacterioides fragilis- τα οποία μάλλον περιείχαν χρήσιμα ένζυμα. Διαπίστωσαν ότι τα ένζυμα και από τα δύο βακτήρια είχαν τη δυνατότητα να αφαιρούν τα αντιγόνα Α και Β από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές προτού η μέθοδος μετατροπής εφαρμοστεί στα νοσοκομεία.
Γράφοντας στο ίδιο έντυπο, οι αιματολόγοι Geoff Daniels από το Ινστιτούτο Μεταγγίσεων του Μπρίστολ και ο Stephen Withers από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, αναφέρουν ότι η χρήση των ενζύμων για τη μετατροπή των ομάδων αίματος είχε προταθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά είχε αποδειχθεί μη πρακτικό εξαιτίας της ανεπάρκειας και της ασυμβατότητας των διαθέσιμων ενζύμων. Ωστόσο, με τα ένζυμα που ανακαλύφθηκαν στην τελευταία έρευνα, αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν πια. «Η μέθοδός τους μπορεί να επιτρέψει την παραγωγή καθολικών ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι το οποίο θα μείωνε σημαντικά την πίεση στα αποθέματα αίματος».
Η νέα μέθοδος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για ένα άλλο αντιγόνο που προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αίμα που φέρει αυτό το αντιγόνο είναι γνωστό ως ρέζους θετικό. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αίμα με ρέζους αρνητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των νέων αποθεμάτων με αίμα της ομάδας Ο.

Πηγή: http://www.focusmag.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για αιματολόγους επισκευθείτε το ygeia.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου