Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ


Ερευνητές από τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του αυτισμού από την ηλικία των έξι μηνών, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα μωρά κοιτάζουν τα μάτια των ανθρώπων γύρω τους και στο πώς αντιδρά ο εγκέφαλός τους. Τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται να κοιτάξουν στα μάτια κάποιον.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 104 παιδιά ηλικίας έξι έως δέκα μηνών, από τα οποία τα μισά θεωρούνταν ότι κινδύνευαν με αυτισμό, επειδή είχαν μεγαλύτερο αδελφό με τη νόσο. Στα παιδιά χαμηλού ή υψηλού κινδύνου που δεν εκδήλωσαν αυτισμό καταγράφηκε μεγάλη διαφορά στα εγκεφαλικά κύματα. Αντίθετα, στα παιδιά που ανέπτυξαν αυτισμό, η διαφορά στα εγκεφαλικά κύματα ήταν πολύ μικρότερη.
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι ακόμα 100% αποτελεσματική, σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών, τον καθηγητή Μαρκ Τζόνσον του Κολλεγίου Μπίρκμπεκ. Πρέπει να βελτιωθεί και δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα παιδιών.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες βάσιζαν τη διάγνωσή τους σε συμπτώματα της συμπεριφοράς, που εκδηλώνονταν στο πρώτο και το δεύτερο έτος ζωής του παιδιού.
Η προοπτική μιας έγκαιρης διάγνωσης, πριν καν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, προσφέρει ελπίδες για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία στο μέλλον.
Πηγή: http://thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου