Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΑ


Τι είναι ένα ανεύρυσμα; 

Ένα ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στην αρτηρία. Είναι σχετικά συχνά και εντοπίζονται στις περισσότερες αρτηρίες, σε όλο το σώμα.

Πώς αναπτύσσονται; 

Δεν είναι σαφές γιατί ένα άτομο αναπτύσσει ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Είναι πολύ ασυνήθιστα στους ασθενείς κάτω από 20 ετών, ενώ είναι όλο και περισσότερο συχνά στους μεγαλύτερους ασθενείς. Στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, μπορούν να βρεθούν σε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού,  της τάξης  του 5%. Φαίνεται ότι συσχετίζονται με μια απουσία ενός μυϊκού στρώματος ( μυϊκού χιτώνα ),  που αποτελεί μέρος του τοιχώματος των αγγείων, που με τον χρόνο τεντώνει και λεπταίνει και δημιουργεί το ανεύρυσμα. Το κάπνισμα εμφανίζεται να αυξάνει εμφανώς την πιθανότητα ότι κάποια άτομα θα αναπτύξουν εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; 

Τα ανευρύσματα μπορούν να σπάσουν στον εγκέφαλο προκαλώντας ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επισόδειο ή ακόμα και θάνατο. Αυτό λέγεται αιμορραγία, ή ρήξη του ανευρύσματος. Τα αποτελέσματα σε αυτούς που παθαίνουν μια τέτοια αιμορραγία, είναι αρκετά σοβαρά. Έχει υπολογιστεί ότι εάν 5 άνθρωποι υφίστανται μια τέτοια αιμορραγία σήμερα, σε ένα έτος, μόνο ένα άτομο θα είναι ζωντανό και καλά. Ένα άτομο θα είναι ανίκανο ακόμα και να αυτοεξυπηρετηθεί και τρία θα είναι νεκρά. Τα ανευρύσματα που έχουν αιμορραγήσει, έχουν μια υψηλή συχνότητα δεύτερης αιμορραγίας στις αμέσως επόμενες μέρες. Υπάρχουν επίσης προβλήματα ( επιπλοκές ) που εμφανίζονται μετά από μια τέτοια αιμορραγία, όπως είναι η οξεία υδροκεφαλία ( αλλά και η όψιμη μορφή αυτής), και το στένεμα των αγγείων του εγκεφάλου λόγω της επίδρασης του αίματος σ΄ αυτά,  γνωστό ως αγγειόσπασμος ( που μπορεί να είναι έως και θανατηφόρος ). Η επαναιμορραγία, η υδροκεφαλία και ο αγγειόσπασμος μπορεί να συμβούν  ημέρες ή και εβδομάδες μετά από την αρχική αιμορραγία.

Ακόμα, τα ανευρύσματα μπορούν και να αυξάνονται. Εάν φθάνουν σε ένα ορισμένο μέγεθος, συνήθως πάνω από 25 χιλ., μπορούν να αρχίσουν την πίεση στον περιβάλλοντα εγκέφαλο και να προκαλέσουν  προοδευτικά προβλήματα. Τα ανευρύσματα αυτά λέγονται γιγαντιαία ανευρύσματα.

Συνολικά, όλα τα ανευρύσματα εμφανίζονται να αιμορραγούν σε ένα ποσοστό 4% ανά έτος, ή μια πιθανότητα 1/25. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μικρά ανευρύσματα κάτω από 6 χιλ. είναι λιγότερο πιθανό να αιμορραγήσουν.

Πώς εντοπίζεται ένα ανεύρυσμα; 

Εάν ένα ανεύρυσμα αιμορραγήσει, ο ασθενής σχεδόν πάντα έχει έναν ξαφνικό και δυνατό πονοκέφαλο ( «σαν σφυριά» ) που προτρέπει τον ασθενή για να επιδιώξει την ιατρική φροντίδα. Μια εξέταση με αξονική τομογραφία εγκεφάλου ή οσφυο-νωτιαία παρακέντηση ( σπάνια πια σήμερα ), προσδιορίζει συνήθως το αίμα έξω από τα αγγεία δηλ την αιμορραγία, η οποία ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία (SAH). Η αγγειογραφία είναι η καλύτερη εξέταση για να προσδιορίσει το συγκεκριμένο αγγείο στο οποίο βρίσκεται το ανεύρυσμα που έχει αιμορραγήσει και φαίνεται η λεπτομερής ανατομία του ανευρύσματος.

Περιστασιακά, τα ανευρύσματα αυξάνονται και πιέζουν την περιβάλλουσα περιοχή του εγκεφάλου και προκαλούν άλλα συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή διπλωπία ( καθώς και μια σειρά άλλων συμπτωμάτων ). Η Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου και η Μαγνητική αγγειογραφία μπορούν να προσδιορίσουν ένα τέτοιο ανεύρυσμα που δεν έχει αιμορραγήσει.

Ενα ανεύρυσμα το οποίο έχει ραγεί και προκάλεσε υπαραχνοειδή αιμορραγία, πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα :

για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της επαναιμοραγίας ( που έχει υψηλό ποσοστό θανάτου )
για να είναι ευχερέστερη η υπόλοιπη θεραπεία της αιμορραγίας και των άλλων επιπλοκών της ( π.χ. αγγειόσπασμος )

Η πρώτη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος, είναι η ενδοαγγειακή θεραπεία ή αλλοιώς εμβολισμός.Ο εμβολισμός  εκτελείται με την πλοήγηση ενός λεπτού καθετήρα στο ανεύρυσμα, μέσα από τις αρτηρίες, ξεκινώντας από την μηριαία αρτηρία  και με την βοήθεια των ακτίνων X Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές σπείρες λευκόχρυσου για να γεμίσουν το ανεύρυσμα. Με τον τρόπο αυτό σταματά να κυκλοφορεί αίμα μέσα στο ανεύρυσμα, το οποίο έχει πια κλείσει, χωρίς τη χρήση ανοιχτού χειρουργείου.

Ο άλλος τρόπος για τον αποκλεισμό του ανευρύσματος από τη κυκλοφορία του αίματος, είναι η άμεση χειρουργική επέμβαση . Με  γενική αναισθησία, η χειρουργική επέμβαση εκτελείται για να ανοίξει το κρανίο και να προσδιορίσει τον λαιμό του ανευρύσματος, όπου τοποθετείται ένας μεταλλικός συνδετήρας (clip ).
Πηγή: www.healthierworld.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για Νευρολόγους επισκευθείτε το www.ygeia.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου