Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ


Νέα Υόρκη - Εν μέρει ίαση της τύφλωσης σε δύο ασθενείς πέτυχαν Αμερικανοί ερευνητές, εφαρμόζοντας πρωτοποριακή μέθοδο μεταμόσχευσης εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, χωρίς μάλιστα να αναφερθούν παρενέργειες.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet , η μερική αποκατάσταση της όρασης χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα ως μια ελπιδοφόρος προοπτική, ενώ δημιουργούνται προσδοκίες για την ευρύτερη αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων στο άμεσο μέλλον.
Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) συνεργαζόμενοι με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες , μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου των κλινικών δοκιμών, κατάφεραν να αποδείξουν ότι έστω και στους δύο εθελοντές ασθενείς (γυναίκες από τις ΗΠΑ) η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
Τα θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα δημιουργούν τις βάσεις για τον σχεδιασμό του δεύτερου σταδίου εφαρμογής της χρήσης των βλαστικών κυττάρων στην θεραπεία της τύφλωσης, ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν ανάλογες έρευνες και στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Πρόκειται για πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους εξειδικευμένα κύτταρα, όπως εν προκειμένω του οφθαλμού.
Στο πλαίσιο της αμερικανικής μελέτης, περίπου 50.000 εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα
εμφυτεύτηκαν στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των δύο εθελοντριών (μιας γυναίκας μέσης και μιας τρίτης ηλικίας), που ήταν τυφλές.
Η δεύτερη ασθενής έπασχε από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας (την συχνότερη μορφή τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες) και η πρώτη από τη νόσο Stargard, μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια. Για καμία από τις δύο παθήσεις δεν υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική θεραπεία.
Μετά από έξι εβδομάδες ανοσοκατασταλτικής φαρμακευτικής θεραπείας, ώστε να μην απορριφθούν τα βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό, και μέσα στο πρώτο τετράμηνο από την εμφύτευση των κυττάρων, οι δύο ασθενείς δεν είχαν σημάδια καρκίνου, ούτε άλλα προβλήματα, ενώ είχαν ανακτήσει μέρος της όρασής τους.
Η μια γυναίκα αρχικά μπορούσε να διακρίνει μόνο κινήσεις των χεριών, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να βλέπει και γράμματα, καθώς επίσης κάποια χρώματα. Τελικά άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, να βλέπει την ώρα στο ρολόι χειρός της και ακόμα να περνά την κλωστή στη βελόνα και να ράβει ένα κουμπί. Η άλλη ασθενής μπορεί πλέον να περπατά μόνη της ,χωρίς βοήθεια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εξέλιξη αυτή κρίνεται σημαντική, διότι και οι δυο ασθενείς βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο των παθήσεων τους, συνεπώς η προοπτική για όσους βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, είναι ακόμα πιο ενθαρρυντική στο μέλλον.
Η δημοσιοποίηση της μελέτης γίνεται δύο μήνες μετά από την ανακοίνωση της επίσης αμερικανικής εταιρίας Geron Corp ότι σταματά την πρώτη στον κόσμο κλινική δοκιμή με βάση τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, που αφορούσε την θεραπεία τραυμάτων του νωτιαίου μυελού.
Η Geron Corp δήλωσε ότι εγκαταλείπει τελείως τις δοκιμές με βλαστοκύτταρα, γεγονός που δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση σε όλους τους ερευνητές στο πεδίο της Αναγεννητικής Ιατρικής, το οποίο ακόμα δεν έχει αποδώσει τις «μαγικές» θεραπείες που κάποτε είχε υποσχεθεί.
Όμως η θετική έκβαση της μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και της ACT
δημιουργεί ξανά συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου